Κόψιμο μισθών και συντάξεων, εάν δεν τηρείται ο προϋπολογισμός

Στα «κάγκελα» βρίσκονται αγορά, πολίτες και επενδυτές, μετά το «φιάσκο» του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών έκανε πρόταση ακόμη και αυτόματου κοψίματος σε συντάξεις και μισθούς, εάν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός. Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα αποφάσισε να δώσει αν ακόμη «φιλί ζωής» στην Ελλάδα

αυξάνοντας την χρηματοδότηση. Από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή περισσότερα από 3,5 δισ. € έκαναν «φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες με τα περισσότερα χρήματα να βρίσκονται κάτω από τα «στρώματα» των φοβισμένων πολιτών, που είχαν λίγες αποταμιεύσεις για μία ώρα ανάγκης.

Πρόταση που προβλέπει οριζόντιες περικοπές, που θα επιβάλλονται αυτόματα και αιφνιδιαστικά σε όλες τις κρατικές δαπάνες, χωρίς να εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, τάζει τώρα η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να κλείσει συμφωνία και να γεφυρώσει το χάσμα που τους χωρίζει για τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να λάβει το 2016.

Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών αναβαθμίζει το Συμβούλιο Δημοσιονομικής πολιτικής, που δεν θα συμβουλεύει απλώς με εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας (όπως ισχύει σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.), αλλά θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, θα ελέγχει 52 φορές τον χρόνο την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού και, μόλις με την υποψία και μόνον για αποκλίσεις και υστέρηση που θα εξαφανίσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα ενεργοποιεί αυτόματα κόφτη σε όλες τις κρατικές δαπάνες.

Προφανώς η πρόταση αυτή του κ. Βαρουφάκη ήρθε για να διαλύσει τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων για την εφαρμογή και την αποδοτικότητά τους, ώστε να μην επιμένουν να αξιώνουν προκαταβολικά δεσμεύσεις για δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, από του χρόνου και για κάθε χρόνο.

Πάντως, όπως φάνηκε, η πρόταση δεν φαίνεται να στάθηκε ικανή να μεταστρέψει τους Ευρωπαίους, αφού σύμφωνα με τον υπουργό κανείς υπουργός Οικονομικών δεν εξέφρασε σχόλιο, ενώ άλλες πληροφορίες έλεγαν πως ο πρόεδρος Ντάιζελμπλουμ διέκοψε άκομψα την παρουσίαση της πρότασης, λέγοντας «ας επιτρέψουμε τώρα στην πρόταση των θεσμών». Πάντως, αν τελικώς κλειστεί συμφωνία με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, είναι πιθανόν να ζητήσουν οι εταίροι να περιληφθεί και αυτή η πρόταση στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας, αφού είναι βέβαιον πως η ιδέα αρέσει στους θεσμούς, έστω και αν δεν τους αρκεί.

Ποια είναι η φιλοσοφία της πρότασης Βαρουφάκη

– Η απόσταση που χωρίζει τα δύο πλευρές για το 2016, (αφού το 2015 έχει συμφωνηθεί) με βάση τις δικές μας προτάσεις είναι 0,5% ή 900.000.000 ευρώ. Το κενό αυτό του 0,5% σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας».

– Όπως είπε ο υπουργός, «μια από τις μεγάλες αγωνίες που φυσιολογικά έχουν οι εταίροι μας είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι αναγκαστικά η δική μας, αλλά το ελληνικό δημόσιο γενικότερα, ίσως κάποια στιγμή πάλι επιτρέψει τον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών και τη δημιουργία, αντί πλεονασμάτων, πρωτογενών ελλειμμάτων. Σε αυτό το σημείο μοιραστήκαμε τις αγωνίες των συναδέλφων μας μαζί τους και κάναμε μια καινοτόμα πρόταση».

– Ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι: «προτείναμε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει ήδη επέλθει μεταξύ ημών και των θεσμών για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού συμβουλίου, το οποίο θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανεξάρτητα από το υπουργείο».

– «Η παρακολούθηση που θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ταυτόχρονα να συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο», όπως είπε διαλέγοντας προσεκτικά τα λόγια του, «στην περίπτωση που υπάρχει η διάγνωση ότι ο προϋπολογισμός τείνει να εκτροχιαστεί, να περάσει σε πρωτογενές έλλειμμα, αυτοματοποιημένα να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών οριζοντίως, όλων των δαπανών του δημοσίου». Προφανώς ο κύριος Βαρουφάκης απέφυγε σκόπιμα να εξαιρέσει ρητώς τους μισθούς και τις συντάξεις.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι θα μπορεί να κοπεί ή να διασωθεί, συμπλήρωσε: «να υπάρχει, αν θέλετε, ένα σύστημα το οποίο να μη περνάει μέσα από την πολιτική διαδικασία, που να εγγυάται ότι ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους, του ελληνικού δημοσίου, δεν θα περάσει σε πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική πρόταση». Σαν απαραίτητο συστατικό της όποιας συμφωνίας τελικώς προκύψει, ο κύριος Βαρουφάκης περιέγραψε την λύση που προτείνει για το χρέος, την οποία όπως τόνισε έχουν επεξεργαστεί κορυφαίοι τεχνοκράτες.

Ο υπουργός επανέλαβε ουσιαστικά τη γνωστή πρότασή του να μεταφερθούν στον ESM τα ελληνικά ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και η Ελλάδα να τα αποπληρώσει μέσω νέου δανείου από τον ESM. Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε καταιγισμό πυρών στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, με προεξάρχουσα την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε με υποτιμητικό ύφος: «Μόνο αν υπάρξει διάλογος θα καταλήξουμε σε λύση. Τώρα δεν υπάρχει διάλογος».

Ωστόσο το σχέδιό του έρχεται μάλλον σε αντίθεση με τις προτάσεις που την ίδια ώρα έκανε στην Αθήνα η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να μην αποπληρωθεί το «επαχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο» δημόσιο χρέος, καθώς ο ίδιος υποστήριξε πως με τη λύση που αυτός παρουσίασε «ουσιαστικά θα είχαμε συνδυασμό μεταρρυθμίσεων, επίλυσης του χρηματοδοτικού κενού και αναδιάρθρωση ουσιαστική του χρέους χωρίς ούτε ένα ευρώ “κούρεμα” για τους εταίρους, χωρίς ούτε ένα νέο ευρώ δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο».

Επιπλέον μάλιστα, με την πρότασή του «και σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που ήδη γίνονται με την ΕΤΕπ, με την EBRD και άλλου φορείς που θα καταλήξουν πολύ σύντομα, και στο πλαίσιο αυτή της συμφωνίας αν θέλετε, σε ένα επενδυτικό πακέτο για την ελληνική οικονομία, θα είχαμε μια τελική επίλυση της κρίσης».

Νέα ανάσα ρευστότητας έως την Δευτέρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω Τηλεδιάσκεψης αποφάσισε, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, την αύξηση του ορίου έκτακτης παροχής ρευστότητας προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον ELA. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι όλοι αναμένουν θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Η σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώθηκε και στην συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έγινε μετά την συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα