Κομμάτια και θρύψαλα το ΠΑΣΟΚ

-Όλο το παρασκήνιο των διεργασιών για τη νέα ηγεσία

-Τα σενάρια για σύγκλιση με τον Κουβέλη

-Ερρίφθη ο κύβος για νέο κόμμα από Κατσέλη και Καστανίδη

Διάλυση στα εξ ων συνετέθη ή ανασύνταξη και επανασυσπείρωση. Σε αυτό το οριακό σημείο βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, σε σχεδόν δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχει εκλέξει νέα ηγεσία.

Η κατάσταση που επικρατεί όμως αυτή τη στιγμή κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέει για το κόμμα που κέρδιζε άλλοτε εκλογικές αναμετρήσεις με ποσοστά έως και 48%, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει ακόμη και σε μονοψήφια νούμερα.

Έχει περάσει και στο παρελθόν μεγάλες κρίσεις το ΠΑΣΟΚ. Κατάφερνε όμως πάντοτε να τις ξεπερνά, απορροφώντας σταδιακά και τις όποιες επιμέρους διασπάσεις υφίστατο. Τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Η πολιτική του Μνημονίου έχει συνθλίψει την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και οι ιδεολογικές αποκλίσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να συνυπάρξουν στο προσεχές μέλλον στελέχη, που μέχρι πρότινος κάθονταν γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Μέχρι στιγμής τέσσερις υποψηφιότητες έχουν εκδηλωθεί, επίσημα ή ανεπίσημα, για την ηγεσία, ένα νέο κόμμα ετοιμάζεται να συγκροτηθεί στα πλευρά του και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μεγαλώνουν οι φυγόκεντρες τάσεις. Και βέβαια όλα αυτά έχουν φόντο το μετεκλογικό σκηνικό και τις συμμαχίες που μπορεί τότε να προκύψουν και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Χρήστου Παπουτσή ματαίωσε στο μεταξύ οποιαδήποτε συζήτηση γινόταν για την εκλογή του νέου προέδρου όχι κατ’ ανάγκη από τη βάση, αλλά από ένα ευρύ κομματικό όργανο, όπως π.χ. από την εθνική συνδιάσκεψη. Αυτή ήταν μια ιδέα με την οποία φλέρταρε ο κ. Βενιζέλος, επικαλούμενος τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν για τη χώρα, αλλά και το κόμμα. Η διαδικασία της εκλογής από την κομματική βάση θα αποτελέσει πάντως μια ισχυρή δοκιμασία για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία. Δειγματοληπτικές μετρήσεις που έγιναν δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν να ψηφίσουν λιγότεροι από το ένα τρίτο των περίπου 800.000, που είχαν πάρει μέρος στην αντίστοιχη διαδικασία του 2007. Εάν επαληθευτεί κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει κόλαφο για την εικόνα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του. Ενδεχομένως να προϊδεάσει και για τις επιδόσεις του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος, μη μπορώντας να αποφύγει την εσωκομματική κάλπη, ρίχνει τώρα το βάρος του στην τήρηση των προθεσμιών που έχουν τεθεί. Γνωρίζει καλά ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης, πέραν της 18ης Μαρτίου, δεν τον ευνοεί, καθώς επιτρέπει την επώαση των αντίρροπων εσωκομματικών δυνάμεων γύρω από τον κ. Παπουτσή. Ο κ. Βενιζέλος θέλει να κεφαλαιοποιήσει το έργο του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και τις αποφάσεις στις οποίες συνέβαλε για τη νέα δανειακή σύμβαση. Κυρίως αυτό που π

Keywords
Τυχαία Θέματα