Δεν τελεσφόρησε η πρόταση για άρση απορρήτου των βουλευτών

Τελικά δεν μπήκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη» η τροπολογία που είχαν καταθέσει-εκρπόθεσμα- 90 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για άρση του απορρήτου σε περίπτωση έρευνας περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων.

Αφορμή για την πρόταση των 90 βουλευτών αποτέλεσε το γεγονός με την εξαγωγή του 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό από «άγνωστο βουλευτή», όπως

είχε υποστηρίξει αρχικά ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης και ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει το όνομα του προσώπου γιατί δεσμεύεται από το απόρρητο.

Με την τροπολογία τους οι βουλευτές ζητούσαν επί της ουσίας να «μην ισχύουν καθ' οιονδήποτε τρόπο οι διατάξεις περί απορρήτου και περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τις έρευνες που αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση και τη γενικότερη οικονομική τους δραστηριότητα».

Η τροπολογία δεν έγινε τελικά δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαιωάννου, ο οποίος παρέπεμψε το ζήτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου, όπως τόνισε, «απ' την εκεί συζήτηση να προκύψει μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση, αντί να υιοθετήσει μια τροπολογία συνταχθείσα εν θερμώ».

«Δεν μπορώ να δεχθώ να πάμε σε αποσπασματικές ρυθμίσεις γιατί υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Πρέπει αυτό το ζήτημα να γίνει αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, γιατί είναι ένα θέμα λεπτό. Πρέπει να καταλήξουμε σε βελτιώσεις για ένα πιο αποτελεσματικό νόμο παρά να δεχθούμε τώρα μία τροπολογία που σε πολλές περιπτώσεις έχει κυρίως να κάνει με την εικόνα και λιγότερο με την ουσία», πρόσθεσε ο κ. Παπαιωάννου.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και ένας από τους βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία Χάρης Καστανίδης σημείωσε από την πλευρά του: «Είμαστε υπό το άγρυπνο βλέμμα των πολιτών που ζητούν διαφάνεια και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα