Κλείνουν οι δήμοι-Ετοιμάζονται για τη μεγάλη «μάχη»

Η κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων καταργώντας τη δημοτική αστυνομία, τους σχολικούς φύλακες και μια σειρά από ειδικότητες στα τεχνικά Λύκεια, προκαλεί αντιδράσεις στους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προμηνύοντας μια «καυτή» εβδομάδα.

Κατά του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τάχθηκαν οι πάντες, πλην των δύο συνεργαζόμενων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Κατά

την ακρόαση των φορέων την αντίθεσή τους εξέφρασαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αλλά και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, των Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) και της ΕΣΑΜΕΑ (άτομα με ειδικά ανάγκες).

Αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης.

«Θα ματώσουμε αλλά δεν θα περάσει» είπε στην Επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.

Το ΚΚΕ ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου.

Την απουσία αναπτυξιακών κριτηρίων στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ο Σπ. Χρυσανθόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που μετέφερε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας, ο οποίος έκανε λόγο για το «ελληνικό παράδοξο»: «την ώρα που είναι αναγκαία η κοινωνική προστασία επιλέγεται η διάλυση των κοινωνικών δομών, η οποία, εκτίμησε ότι, θα πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή, θα υπονομεύσει την προσπάθεια για διέξοδο από την κρίση».

Προσδιορίζοντας τις επιπτώσεις του πολυνομοσχεδίου στο χώρο της εργασίας ανέφερε ότι θα επιφέρει «πλήρη αποδόμηση του ήδη απορρυθμισμένου τοπίου στις εργασιακές σχέση», ενώ υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό.

Την επανεξέταση του πολυνομοσχεδίου όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την Δημόσια Διοίκηση ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό τούς είπε ότι, πριν έρθει στο υπουργείο, περίμενε ότι θα έβρισκε ανεξέλεγκτο βαθμό οργανισμών, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Ο Ηλ. Ηλιόπουλος προειδοποίησε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζονται «το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι πολύ κοντά στις 200.000», ενώ αναρωτήθηκε «αν πιστεύει κανείς ότι ένας υπάλληλος που θα μετακινηθεί από την Τρίπολη στην Αλεξανδρούπολη θα υπηρετήσει καλύτερα την υπηρεσία».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ συμφώνησε στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διαφώνησε με τις απολύσεις των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων. «Ρωτήστε στα σχολεία πόσες ζημιές δεν γίνονται εξαιτίας αυτών των ανθρώπων. Πάμε να διώξουμε τους ανθρώπους που προστατεύουν τα σχολεία και τα παιδιά μας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, τόνισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο επελέγη να πληγεί ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνοντας λόγο για διάλυση των δήμων.

Παράλληλα, την αντίθεσή τους στις απολύσεις εκπαιδευτικών που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΟΛΤΕΕ (Τεχνική Εκπαίδευση).

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτισφάκης επεσήμανε ότι τίθενται στα πρόθυρα της απόλυσης 2.5000 εκπαιδευτικοί από 52 ειδικότητες και προειδοποίησε για τις τρεις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο: απολύσεις εκπαιδευτικών, κατάργηση εκπαίδευσης για μαθητές και ιδιωτικοποίηση.

Ακόμα υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ λέγοντας ότι στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ πηγαίνουν τα παιδιά από τα πιο φτωχά στρώματα.

Τόνισε ακόμη ότι «τον Σεπτέμβριο θα έχουμε 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς» και αναρωτήθηκε «πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία;».

Ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΕ Σεραφείμ Κερασιώτης, κατήγγειλε ότι πλέον καμία κοπέλα δεν θα μπορεί να γραφτεί στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, διότι οι ειδικότητες που καταργούν είναι αυτές που αφορούν τις γυναίκες.

«Λουκέτο» στους Δήμους τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη

Σχεδόν σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Δήμοι όλης της χώρας, εν’ όψει της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου (Τετάρτη, 17/07). Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης, προτείνει την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου. Οι κοινωνικές δομές των δήμων, με εξαίρεση την Τρίτη, αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά.

Ειδικά στους τουριστικούς δήμους θα δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις δομές τους.

Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ προτείνει συγκέντρωση αιρετών και πορεία προς τη Βουλή.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα», προανήγγειλε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης.

Ο κ. Ασκούνης ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα