Σε νέα φάση περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ολοκληρώνεται αυτή την Κυριακή (14/07) η ιστορική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο δημοκρατικό πολυτασικό κόμμα, καθώς πέφτει η αυλαία του 1ου Συνεδρίου του κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απώτερος στόχος, ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα κόμμα που θα γίνει «πρωταγωνιστική δύναμη πολιτικών και δομικών αλλαγών» για τη χώρα, τονίζουν σε κάθε τόνο κορυφαία στελέχη του.

Κορυφαία ζητήματα του Συνεδρίου, η οργανωτική (αυτό)διάλυση των οργανώσεων - συνιστωσών

και η υπαγωγή όλων των μελών κάτω από ενιαίο κέντρο, η ανάδειξη των οργάνων του ενιαίου κόμματος μέσα από ενιαία λίστα (ψηφοδέλτιο) και η εκλογή του προέδρου από το συνέδριο, δηλαδή από το σώμα των 3.500 συνέδρων και όχι από τα όργανα (την Κεντρική Επιτροπή).

Η αυτοδιάλυση

Ο Συνασπισμός, που αποτελεί τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ, επικύρωσε την αυτοδιάλυσή του, την οποία είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία η Κ.Ε. στην τελευταία της συνεδρίαση. Επίσης την αυτοδιάλυσή τους αποφάσισαν η Κομουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), η ΑΚΟΑ, η ΡΟΖΑ, η οργάνωση Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας, ο Νέος Αγωνιστής, το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Την αυτοδιάλυση στηρίζουν επίσης μέλη της οργάνωσης «Κόκκινο» που συντάσσεται με την Αριστερή Πλατφόρμας.

Την απόφαση να μην αυτοδιαλυθεί έχει λάβει το ΔΗΚΚΙ, επιλέγοντας τη θέση του «παρατηρητή» ή «συνεργαζόμενου».

Ενάντια στην αυτοδιάλυση είναι τρεις εκ των ιδρυτικών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, η οργάνωση Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) με επικεφαλής τον Αντώνη Νταβανέλλο, οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου και η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά, που την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποίησαν κοινή δήλωση με τη διαφωνία τους. Επίσης, η Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα (ΑΠΟ), με επικεφαλής τον Γιώργο Σαπουνά.

Σάββατο και Κυριακή κορυφώνονται οι διαδικασίες

Το Σάββατο (13/07) θα πραγματοποιηθούν οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό, την εκλογή προέδρου και την τελική Πολιτική Απόφαση. Την Κυριακή αναμένουμε την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί αρκετά (στα 150 με 200 μέλη).

Μηνύματα Τσίπρα σε πολλές κατευθύνσεις

Ενωτικός ως προς το κόμμα του με σαφείς προσπάθειες συσπείρωσης της βάσης του κόμματός του και αιχμές για όσους αντιδρούν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίσθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Συνέδριο. Απεύθυνε παράλληλα κάλεσμα σε ψηφοφόρους της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ διευρύνοντας το ακροατήριό του.

«Ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα. Το κόμμα που εμείς θέλουμε είναι βαθειά δημοκρατικό, είναι ένας δημοκρατικός συλλογικός διανοούμενος, που αφήνει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν αλλά ταυτόχρονα στηρίζεται στην ενότητα, στην ανιδιοτέλεια, στο σεβασμό, στη συνειδητή πειθαρχία», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Έχουμε καταλήξει όλοι, σχεδόν ομόφωνα, και υπήρξε απαίτηση της πλατιάς πλειοψηφίας της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. ΣΥΡΙΖΑ των μελών του σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικός, πολυτασικός, που δίνει χώρο σε όλες τις γνώμες και επιτρέπει να ανθίζουν όλες οι γνώμες -συλλογικές ή ατομικές».

Αναφερόμενος στα Μνημόνια, δήλωσε πως «είναι ο απόλυτος οδικός χάρτης της νεοφιλελεύθερης θεραπείας – σοκ, που όχι μόνο αμφισβητεί αλλά προχωρά εμπράκτως στην ολική κατεδάφιση όλων των δικαιωμάτων», ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε τα διλήμματα της περιόδου ως εξής: «Μνημόνια ή δημοκρατία, μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη, μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία. Και τελικώς όλα αυτά τα διαζευκτικά συμπυκνώνονται πολιτικά σε ένα που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας: Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα