Κερδίζουν έδαφος τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Ένα νέο καταναλωτικό μοντέλο έχουν υιοθετήσει αναγκαστικά οι Έλληνες, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει. Βλέποντας τις συντάξεις και τους μισθούς να έχουν «πετσοκοπεί» και τις τιμές ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο οι καταναλωτές έχουν στραφεί στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς αποτελεί φθηνότερη λύση και συμφέρουσα για το πορτοφόλι τους.

Όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσίευσαν τα «Νέα», οι καταναλωτές στη χώρα μας πληρώνουν περισσότερα από 1,9 δισ. ευρώ για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Τη στιγμή που ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης στην Ελλάδα φθάνει την τριετία 2009-2011 στο 6,5% και άλλες κατηγορίες προϊόντων έβλεπαν τις πωλήσεις τους να κινούνται πτωτικά, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αλλάζουν τον χάρτη σε ό,τι ίσχυε ως τώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έβαλαν στα ράφια τους περισσότερες κατηγορίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ενώ προσανατολίζονται και στον εμπλουτισμό των ήδη υπαρχόντων.

Με άλλα λόγια, ενώ στο παρελθόν τα προϊόντα αυτά θεωρούνταν συμπληρωματικά των αγορών, πλέον οι καταναλωτές προσανατολίζονται αποκλειστικά –σε ορισμένες περιπτώσεις- σε αυτά.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο δημιουργίας νέων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στη χώρα. Ενδεικτικά στην Ελβετία το ποσοστό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι 53%, στη Μεγάλη Βρετανία 47%, στη Σλοβακία 44%, στην Ισπανία 42%, στη Γερμανία 41% και στο Βέλγιο και στην Αυστρία 38%. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στην Ολλανδία 26%, στην Πολωνία 21%, στην Ιταλία 17% και στην Ελλάδα 17%.

Keywords
Τυχαία Θέματα