Αρχίζει ο διάλογος για το σχέδιο «Αθηνά»

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα (Τετάρτη) στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο αλλάζει σαρωτικά τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Τις αλλαγές θα κληθεί να παρουσιάσει στους βουλευτές και τους εκπαιδευτικούς φορείς ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Αντιδρούν οι φοιτητές

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών στις αλλαγές, καθώς το σχέδιο καταργεί τμήματα και σχολές, ενώ θεωρούν ότι υποβαθμίζει το επίπεδο σπουδών και τα πτυχία τους. Για το λόγο αυτό σήμερα

θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 13:00, την ώρα που στη Βουλή θα παρουσιάζεται η «Αθηνά». Αντίστοιχες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Όπως προκύπτει από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής του σχεδίου «Αθηνά», θα μειωθεί κατά 4% ο αριθμός των εισακτέων της επόμενης χρονιάς. Επίσης, σταματούν οι αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών, οι οποίες έφτανα τις 20.000 ετησίως.

Επιπροσθέτως, τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψήφιων για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ), αντί για 386 (249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση συγχώνευσης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τις τοπικές αντιδράσεις, ανακαλείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα