Κέρδη και ζημίες από τη σύνοδο κορυφής και το ταξίδι στη Σμύρνη

Του Χρήστου Κούτρα

Η ζωή των προσφύγων στην Ειδομένη είναι τραγική. Χιλιάδες άνθρωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης στοιβάζονται με την προσμονή να ανοίξουν τα σύνορα των Σκοπίων και να περάσουν προς την Βόρεια Ευρώπη όπως επιθυμούν. Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες δεν είχε αποτέλεσμα.

Το ανατολίτικο παζάρι των Τούρκων στο κέντρο των Βρυξελλών αποσυντόνισε τους Ευρωπαίους, που έτσι κι αλλιώς είχαν διαφωνίες μεταξύ τους, και κατά συνέπεια για ακόμη μια φορά οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τη σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου.

Το βασικό κέρδος για την ελληνική πλευρά φαίνεται πως είναι ότι στα συμπεράσματα της συνόλου κορυφής δεν καταγράφηκε επισήμως το κλείσιμο των συνόρων.

Η ουσία πάντως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς και η Σλοβενία έκλεισε επισήμως τα σύνορα και η Σερβία ακολούθησε, αλλά και τα Σκόπια σφράγισαν τα σύνορά τους. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο και κυρίως τέλος στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στη Σμύρνη, όπου είχε συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα 5 σημεία

Σε πέντε σημεία στέκεται η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το ταξίδι στην Τουρκία:
-Η επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης.
-Η συμφωνία αυτή, που δεν επιτεύχθηκε μέχρι τώρα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, επιτυγχάνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
-Αποδεικνύεται ότι η τολμηρή και εξωστρεφής εξωτερική πολιτική φέρνει απτά αποτελέσματα.
– Παράλληλα η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.
-Για τα ελληνοτουρκικά ζητήθηκε ευθέως ο τερματισμός των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων και η άρση του casusbelli.

Keywords
Τυχαία Θέματα