«Και οι ξένοι σύμμαχοι μας κατασκοπεύουν»

Στην παραδοχή πως παρακολουθούν τους ξένους ηγέτες προέβη ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροροφιών, Τζέιμς Κλάπερ, λέγοντας, πως «οι παρακολουθήσεις ξένων ηγετών είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες των αποστολών συγκέντρωσης πληροφοριών».

Κατά τη δημόσια ακρόαση που πραγματοποιείται απόψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Κλάπερ περιέγραψε κι αυτός την πρακτική αυτή ως συνήθη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι ξένοι σύμμαχοι

των ΗΠΑ κατασκοπεύουν επίσης Αμερικανούς ηγέτες και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Στην ίδια Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων καταθέτουν επίσης ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, ο υποδιοικητής της ίδιας Υπηρεσίας, Κρις Ινγκλις και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, Τζέιμς Κόουλ.

Ο επικεφαλής της NSA Κίθ Αλεξάντερ μιλώντας ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου είπε ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις παρακολουθήσεις ξένων πολιτών είναι παντελώς λάθος.

Συγκεκριμένα, ο κ Αλεξάντερ ερωτηθείς εάν οι πρόσφατες εκθέσεις (σχετικά με τις παρακολουθήσεις) μαζί με τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Edward Snowden ήταν σωστά, απάντησε ότι: «Οι ισχυρισμοί Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών δημοσιογράφων ότι η NSA παρακολουθούσε εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις είναι εντελώς ψευδείς». Και πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα που καταγράφονταν γίνονταν με νόμιμο τρόπο».

Νωρίτερα η αντίστοιχη Επιτροπή της Γερουσίας είχε ανακοινώσει την αναθεώρηση των επιχειρήσεων παρακολούθησης στο εξωτερικό, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για τους κοριούς στο τηλέφωνο της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της επιτροπής Ντάϊαν Φαινστάιν δήλωσε ότι «η κατασκοπεία ηγετών συμμαχικών χωρών ήταν λάθος» και δήλωσε την απόλυτη αντίθεσή της, ζητώντας την ολική αναθεώρηση των κατασκοπευτικών προγραμμάτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την γερουσιαστή, ο Λευκός Οίκος της είχε υποσχεθεί ότι θα σταματούσε την κατασκοπεία αυτού του είδους, αλλά ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δηλώνει στο BBC, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στην πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα