Ιρανικές ενισχύσεις στην κυβέρνηση του Ιράκ

Ανέλαβε «δράση» το Ιράν στο θέμα της κατάστασης που διαμορφώνεται στο γειτονικό Ιράκ με την προέλαση της τζιχαντιστικής ISIS. Συγκεκριμένα πληροφορίες θέλουν το Ιράν να αποστέλλει στην ιρακινή κυβέρνηση μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωρίσεων και «τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού», προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες.

Την ίδια ώρα, η προέλαση των ενόπλων της ISIS συνεχίζεται, με κατάληψη σειράς μικρών πετρελαιοπηγών αλλά και επίθεση στη μεγαλύτερη αεροπορική

βάση των ιρακινών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Times» επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, η Τεχεράνη έχει στείλει αναγνωριστικά αεροσκάφη που σταθμεύουν κοντά στη Βαγδάτη. Επιπλέον, συνδράμει την ιρακινή κυβέρνηση με στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και άλλου είδους προμήθειες.

Παράλληλα με την ιρανική υποστήριξη, στη Βαγδάτη έφτασαν οι πρώτοι αμερικανοί αξιωματικοί που έχουν σταλεί από την Ουάσινγκτον ως «συμβουλευτικό» κλιμάκιο. Οι δράσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αναφέρεται στην αμερικανική εφημερίδα από πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι δεν είναι συντονισμένες.

Την Τετάρτη, οι τζιχανιστές είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους τρεις μικρές πετρελαιοπηγές στο Ατζίλ, ανατολικά του Τικρίτ. Παράλληλα, η παρουσία της οργάνωσης γύρω από τη Βαγδάτη παραμένει ισχυρή. Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας, το λεγόμενο «Στρατόπεδο Ανακόντα» που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, δέχθηκε επίθεση με όλμους.

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει την Τετάρτη ότι ένοπλες ομάδες είχαν επιτεθεί από τρεις διαφορετικές πλευρές στη βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα