ΗΠΑ:σκληρή μάχη στο ντιμπέιτ των δυο υποψηφίων αντιπροέδρων

Με ικανοποίηση ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία των δυο υποψηφίων αντιπροέδρων των ΗΠΑ στο Κεντάκι, με τους Πολ Ράιαν και Τζο Μπάιντεν να διχάζουν το τηλεοπτικό κοινό, ως προς το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις.

Σύμφωνα με το CNN, στο ερώτημα ποιος κέρδισε το ντιμπέιτ, το 48% των ερωτηθέντων απάντησε ο Ράιαν έναντι 44% του Μπάιντεν, ενώ  το 50% τωνν ερωτηθέντων του CBS έκρινε νικητή τον Τζο Μπάιντεν έναντι 31% του ρεπουμπλικανού

αντιπάλου του.

Λίγο μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για την εξαιρετική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν.

«Θέλω να υπογραμμίσω πως ο Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικός απόψε», δήλωσε ο πρόεδρος κατεβαίνοντας από το Air Force One, απ’ όπου παρακολούθησε την τηλεμαχία. «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος γι' αυτόν, ήταν πολύ καλός. Πιστεύω αληθινά ότι η βούλησή του να εργαστεί για τη μεσαία τάξη έγινε σαφής. Είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό».

Οι δύο υποψήφιοι επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε τις  προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την ενίσχυση της οικονομίας, για την στήριξη της μεσαίας τάξης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από την πλευρά του ο κ. Ράιαν επανέλαβε το πρόγραμμα πέντε σημείων του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Όταν ο αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε απο τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, «να επιτρέψουν» στην κυβέρνηση Ομπάμα να επιδιορθώσει την οικονομία, ο  κ. Ράιαν αναφέρθηκε στην περιόδο που και τα δυο σώματα του Κονγκρέσου έλεγχονταν από τους Δημοκρατικούς και ο Μπαράκ Ομπάμα «μπορούσε να κάνει ότι ήθελε». Η κυβέρνηση τότε είχε πει στον αμερικανικό λαό ότι το πακέτο προώθησης της οικονομίας θα έφερνε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, αλλά η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ρυθμό 1,3%, υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αντιπροεδρία.

Ο Ράιαν είπε πως οι Αμερικανοί βλέπουν να «ξηλώνεται» η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Ρόμνεϊ χαρακτηρίζοντάς τον «μη προεδρικό» επειδή έδωσε μια συνέντευξη Τύπου για τη Λιβύη αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε η αμερικανική διπλωματική αποστολή και το φόνο του πρεσβευτή.

Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης την επίθεση στην Βεγγάζη «τραγωδία»,  υποσχόμενος ότι οποιαδήποτε «λάθη» έγιναν το περασμένο μήνα «δεν θα επαναληφθούν». Για μη επαρκή μέτρα ασφαλείας μίλησε ο κ. Ράιαν, επισημαίνοντας ότι «χρειάστηκε να περάσουν δύο εβδομάδες μέχρι να παραδεχτεί ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση».

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης έγινε αναφορά και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.Ο Πολ Ράιαν δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει ενδυναμωθεί λόγω της «έλλειψης αξιοπιστίας», όπως είπε, της κυβέρνησης Ομπάμα, με τον  Τζο Μπάιντεν να απαντά ότι οι ΗΠΑ «έχουν επιβάλλει τις πλέον αποτελεσματικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε βάρος του Ιράν» και σημείωσε ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη πυρηνικό όπλ

Keywords
Τυχαία Θέματα