Ημερίδα της ΚΕΔΕ με συζήτηση για την αξιολόγηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών στους δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο θα στοχεύει, στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων και της αποδοτικότητας των εργαζομένων, των δομών και των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών, κατέληξαν ΚΕΔΕ και ΠΟΕ –ΟΤΑ, κατά τη σημερινή τελευταία ημερίδα ενημέρωσης νέων αιρετών, που διοργανώνεται,

στην Πάτρα, από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΕΤΑΑ.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ναι στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού, μια αξιολόγηση όμως επιστημονικά τεκμηριωμένη, με επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Παράλληλα, ενημέρωσε τους νέους αιρετούς για την επιστολή, που απέστειλε πριν λίγες ημέρες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία αναφερόταν ότι «η αξιολόγηση δομών και προσωπικού μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την εφαρμογή βελτιωτικών μέτρων πολιτικής, που θα αναβαθμίζουν σημαντικά τη διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, επανέλαβε ότι «οι εργαζόμενοι θέλουν την αξιολόγηση, η οποία όμως να αναβαθμίζει το ανθρώπινο δυναμικό και τις υπηρεσίες».

Μάλιστα, όπως είπε, «αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε συνεργασία με το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αξιολόγηση». Τόνισε ωστόσο ότι, «δεν μπορεί να γίνει καμία αξιολόγηση, αν δεν υπάρχουν οργανισμοί στους δήμους, περιγραφή θέσης και καθηκόντων και το κυριότερο ιεραρχία».

Τις εργασίες της ημερίδας ενημέρωσης χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, ο οποίος είπε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην υφιστάμενη δύσκολη συγκυρία, εν μέσω προβλημάτων και εμποδίων, καλείται να επιβεβαιώσει το όνομά της και να γίνει επί της ουσίας και Τοπική και Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να επινοήσει τρόπους που θα την καταστήσουν ικανή να ανταπεξέλθει αυτόνομα στις καταστάσεις και να παράξει πολιτικές και δράσεις ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης, να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, που θα ξεπερνά την μνημονιακή εποχή και θα κοιτάζει στο μέλλον». Τέλος, άσκησε παράλληλα κριτική στην κεντρική εξουσία, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως επαίτη και φτωχό συγγενή της».

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, αναφέρθηκε στις δραστικότατες οικονομικές περικοπές που υπέστη τα τελευταία 3,5 χρόνια η αυτοδιοίκηση που ξεπερνούν το 65%, αλλά και στο γεγονός ότι οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν σε αυτήν δεν συνοδεύτηκαν από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Παράλληλα καυτηρίασε την κυβέρνηση λέγοντας ότι με πρόσχημα τον εξορθολογισμό προχώρησε αρχικά στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στερώντας από την αυτοδιοίκηση μεγάλο αριθμό τους οποίους είχε πραγματικά ανάγκη, όπως τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Στη διάρκεια της ημερίδας ο Κώστας Ασκούνης υπογράμμισε ακόμη ότι «με το άρθρο 48 για την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ, δίνεται παράταση στην υποβολή αιτήσεων, έως τις 29 Αυγούστου». Σημείωσε μάλιστα, ότι «είναι στρατηγικής σημασίας να επιτύχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να υπάρξει εξορθολογισμός στους δήμους».

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, επανέλαβεότι «μετά την τεράστια μείωση των ΚΑΠ και τον εκμηδενισμό της ΣΑΤΑ, είναι ανάγκη να υπάρξει διακριτό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι δήμοι».

Το άρθρο Ημερίδα της ΚΕΔΕ με συζήτηση για την αξιολόγηση εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα