Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Τι είναι και πως θα μπει τέλος στη λαθρεπιβίβαση στις αστικές συγκοινωνίες

Στόχο να εξαλείψει τους «τζαμπατζήδες» επιβάτες έβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να καταπολεμήσει την απώλεια εσόδων στις αστικές συγκοινωνίες, από την εισιτηριοδιαφυγή.

Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ που έχει περάσει από το περασμένο φθινόπωρο από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα,

η αύξηση της διείσδυσης στην αγορά της κάρτας απεριορίστων διαδρομών, οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών για την μείωση του λειτουργικού κόστους, η σύνδεση της επιδότησης των συγκοινωνιών με βάση τη ζήτηση, ο επανασχεδιασμός του δικτύου, αλλά και πρόγραμμα επιβράβευσης των πιστών πελατών, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εκτιμάται ότι θα βάλει «φρένο» σε εκείνους που αποφεύγουν να ακυρώσουν το εισιτήριό τους κατά την επιβίβασή τους στις αστικές συγκοινωνίες. Η χρέωση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι ζωνική, δηλαδή ο επιβάτης θα χρεώνεται ποσό αντίστοιχο με την απόσταση που θα διανύει.

Παράλληλα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ ανασχεδιάζεται το σύστημα παραγωγής και διανομής εισιτηρίων με την εισαγωγή του θερμικού εισιτηρίου (e-voucher), ενώ θα επεκταθεί και το mobile ticketing.

Επίσης, στις κατευθύνσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης με στόχο την καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης περιλαμβάνονται οι μπάρες εισόδου (τουρνικέ) στα λεωφορεία, η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου «είσοδος-μόνο-από-τη-μπροστινή-πόρτα» μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς και η δημιουργία Ενιαίου Σώματος Ελεγκτών του Ομίλου και προώθηση της συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, με τη δημιουργία ειδικού σώματος Ελεγκτών Αστικών Μεταφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα