Αδιέξοδο για τις τηλεοπτικές άδειες στη συνάντηση Παππά και ιδιοκτητών

ΠΟΛΙΤΙΚΗMEDIA

«Πλήρης διάσταση απόψεων» μεταξύ των ιδιοκτητών καναλιών και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, διαπιστώθηκε στη συνάντησή τους και ενώ συζητείται το απόγευμα στην Ολομέλεια η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, που αποφασίστηκε ότι τελικά θα είναι 4, ανεξαρτήτως περιεχομένου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Επικρατείας:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος της διαβούλευσης του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media

και εν όψει της διενέργειας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Συνολικά, ο Υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις έντεκα φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προστάσεις ώστε η διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, με τη χορήγηση αδειών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, να συντελεστεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Στη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ κ. Πάνος Κυριακόπουλος (STAR), ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Πεφάνης (MEGA), ο Γενικός Γραμματέας κ. Στρατής Λιαρέλλης (ANT1), ο Ταμίας κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), η Εφορος κυρία Άννα Σούρπη (ALPHA), το Μέλος Δ.Σ. κ. Γεώργιος Ζώης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV), ο Γενικός Διευθυντής κ. Μανώλης Δραϊνάκης και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Κωστής Φιλιππόπουλος».

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για την προκήρυξη διαγωνισμού χορήγησης αδειών σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη Ολομέλεια της Βουλής σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να θυμίζει... «πόλεμο» από τις ενστάσεις και τις «φωνές» της αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπει ότι οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα είναι τέσσερις σε αριθμό (υψηλής ευκρίνειας), θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Ως «επιτακτική» χαρακτηρίζει η τροπολογία την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με fast track διαδικασίες θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υποστήριξε χθες το μεσημέρι αρμόδια κυβερνητική πηγή ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, ώστε εντός του Απριλίου να δοθούν οι άδειες, δεδομένου ότι χρειάζονται 40 ημέρες επειδή είναι διεθνής διαγωνισμός.

Όπως αναφέρει η τροπολογία για τον προσδιορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που προσδιορίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των αδειοδοτούμενων επιχειρήσεων και ειδικότερα η σχέση μεταξύ: α) των αναμενόμενων εσόδων από τη συνολική διαφημιστική απορρόφηση η οποία έχει πτωτική τάση κατά τα τελευταία έτη και κυμαίνεται κατά το τρέχον χρονικό διάστημα μεταξύ 180 και 265 εκατ. ευρώ ετησίως και β) του ετήσιου κόστους λειτουργίας (βάσει διαθέσιμων δεδομένων που αφορούν τους τέσσερις μεγαλύτερους από άποψη τζίρου λειτουργούντες σήμερα ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας) που κυμαίνεται μεταξύ 32 και 80 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εξυπηρέτηση δανείων και λοιπών έκτακτων οικονομικών υποχρεώσεων».

τηλεοπτικές άδειεςΝίκος Παππάςιδιοκτήτες καναλιώνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα