ΙΚΑ : Ψάχνουν 200 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσουν τις συντάξεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η έκτακτη ενίσχυση των 200 εκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε το ΙΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων , απορρίφθηκε με πλειοψηφία 9-6 από το Διοικητικό Συμβούλιο. Νέα συνεδρίαση για το εν λόγω ζήτημα θα πραγματοποιηθεί από το ΔΣ του Οργανισμού την επόμενη εβδομάδα όπου και θα εξαρτηθεί αν θα διενεργηθεί κανονικά η πληρωμή των συντάξεων.

Σε αντίθεση περίπτωση το ΙΚΑ θα αναγκαστεί να προσφύγει είτε στην λύση του δανεισμού, είτε στην αξιοποίηση των αποθεματικών του.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το ΙΚΑ έχει λάβει 350 εκατομμύρια από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού ενώ ζήτησε και επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Εξάλλου μέχρι στιγμής ο οργανισμός έχει λάβει έκτακτη κρατική επιχορήγηση 3,53 δισ. ευρώ, καταγράφοντας έλλειμμα παρόλα αυτά, που αγγίζει το ποσό του 1,94 δισ ευρώ !

Πρόκειται για θηριώδες έλλειμμα που οδήγησε το ΔΣ του Οργανισμού να εγκρίνει την έκτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του , καταδεικνύοντας με τον πιο έκδηλο τρόπο, την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΙΚΑ. Καθώς το εν λόγω έλλειμμα που επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει άμεση επίπτωση στις εισφορές τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζόμενων, δεν είναι δυνατόν να κλείσει ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί το σύνολο των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ που δεν ξεπερνούν το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι φανερό πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται εις το διηνεκές καθώς ούτε η έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ούτε ο συνεχής δανεισμός, λύνουν το δομικό πρόβλημα του οργανισμού, παρά μόνο το διαχειρίζονται αναβάλλοντας την επίλυσή του.

Το άρθρο ΙΚΑ : Ψάχνουν 200 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσουν τις συντάξεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα