Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης των Χριστιανών στους πρόσφυγες

Ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, στέλνουν από κοινού σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος που επισκέπτονται σήμερα από κοινού τη Λέσβο.

Το αεροπλάνο με τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 7 το πρωί τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Μυτιλήνη.

Ήδη

στο νησί βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ το παρόν θα δώσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι τρεις ιεράρχες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια. Θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα φάνε μαζί τους.

Στη συνεχεία θα πραγματοποιήσουν από κοινού δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί το πρωί στον αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου στις 09:30 θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10:20, οπότε και θα αφιχθεί στον αερολιμένα.

Αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β” και στη συνέχεια ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών.

Στις 10:35, θα λάβει χώρα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροδρόμιο. Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει έπειτα για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος για τη Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας.

Εκεί, οι τρεις ιεράρχες θα απευθύνουν χαιρετισμούς και στις 12:25 θα ακολουθήσουν ομιλίες τους. Στις 12.40 θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα του τριών με πρόσφυγες.

Στις 13.45 ο ποντίφικας, ο αρχιεπίσκοπος και ο οικουμενικός πατριάρχης θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση των τριών για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα.

Μετά μαζί με τον Πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου, στις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον κ. Ιερώνυμο, τον κ. Βαρθολομαίο και τον πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Από το 2000 επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που πάτησε Πάπας σε ελληνικό έδαφος ήταν επί αρχιεπισκοπίας Μακαριστού Χριστοδούλου και Ιωάννη Παύλου Β’ το 2000.

Θα επιστρέψει στη Ρώμη με 10 πρόσφυγες

Μετά την επίσκεψη του στη Λέσβο, ο Πάπας αναμένεται να πάρει μαζί του στο ταξίδι επιστροφής στη Ρώμη, 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες.

Η πρόθεση του Ποντίφικα να πάρει μαζί του δέκα πρόσφυγες στο Βατικανό, εκφράστηκε χθες μέσω μέσω αξιωματούχων του, σε μια ενέργεια με έντονο συμβολισμό η οποία ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειάς του για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσως στο Προσφυγικό και το κλείσιμο των συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Λέσβο παραμένουν εγκλωβισμένοι συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20ή Μαρτίου και διαμένουν σε ανοικτές δομές, όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Τσίπρας: Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη σας

Ως ιστορικής σημασίας επίσκεψη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

Κατά τη συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε:

«Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε δε οι πολίτες των νησιών έχει δείξει ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες από τις πολιτικές λιτότητας.

Είμαι περήφανος γι’ αυτό, τη στιγμή που κάποιοι εταίροι μας ύψωναν τείχη και φράχτες, συμπλήρωσε.

Φραγκίσκος: Είμαι περήφανος για τη στάση του ελληνικού λαού

Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος είπε πως αισθάνεται υπερήφανος για την στάση του ελληνικού λαού απέναντι στο Προσφυγικό.

Ας σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των δηλώσεων παρουσιάστηκε ένα τεχνικό πρόβλημα και το μεγαλύτερο μέρος των όσων είπε δεν μεταδόθηκαν…

Πάντως, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ποντίφικας μοιράστηκε με τον κόσμο το μήνυμα που έστειλε για το Προσφυγικό: «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», έγραψε.

Δείτε εδώ ζωντανή μετάδοση της ιστορικής επίσκεψης στη Λέσβο

Keywords
Τυχαία Θέματα