Η Βουλή είπε ναι σε Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο με 156 «ναι»

Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια εξελίχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου «σκληρή μάχη» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση έγινε και για το παρελθόν με πολλές αναφορές στις Κάννες και το πως «έπεσε» η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και στο θέμα των διαπραγματεύσεων και των μνημονίων. Τσίπρας

και Σαμαράς μάλιστα, αν και η συζήτηση αφορούσε εξεταστική επιτροπή, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανακριτικές επιτροπές. Ο κ. Τσίπρας αν βρεθεί κάτι μεμπτό σε ό, τι έχει να κάνει με τις αποφάσεις, που ελήφθησαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αποφάσεις που ίσως ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο και ο κ. Σαμαράς απείλησε ευθέως με ανακριτική «αν η χώρα πάει στα βράχια», όπως είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος και στο ταξίδι του στη Μόσχα είπε πως «η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη και με τα γεωπολιτικά δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές».

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις στιγμές- «σταθμούς» της πορείας των τελευταίων χρόνων, τις Κάννες, το PSI, αλλά και την απόφαση Σαμαρά- Βενιζέλου για παράταση του Μνημονίου. Εν τέλει, η πρόταση της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε από 156 βουλευτές, 72 ψήφισαν κατά και 22 παρών.

Μετά από πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η επιτροπή θα αποτελείται από 17 μέλη και ως πρώτη προθεσμία για την κατάθεση πορίσματος ορίστηκε η ημερομηνία 6-10-2015. Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όπου αναμένεται να εκλεγεί προεδρείο και να συμπληρωθεί ο πρώτος κατάλογος των μαρτύρων.

Τέσσερις θα είναι οι βασικές περίοδοι που θα εξεταστούν:

- Οκτώβριος 2009- Μάιος 2010, περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση και έγινε η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009

- Μάιος 2010- Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση

- Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012, δηλαδή τις ημερομηνίες που έγινε το PSI

και

-Μάιος 2012 και έπειτα, μια χρονική περίοδος που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

Η ιστορία των Καννών

Ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτηση έγινε για την περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και ειδικά για το τι ακριβώς έγινε στις Κάννες εκείνο το βράδυ. Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που σχετίζονται και με την αλλαγή μνημονιακής φρουράς τον Νοέμβριο του 2011. Να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες και ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και ο κ. Σαμαράς από αντιμνημονιακός έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου. Ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας με την κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να μάθουμε πώς ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», για να τον διακόψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να του πει πως εκείνος δεν είχε πάει ποτέ στις Κάνες.

Στην περίοδο των Καννών αναφέρθηκε και ο κ. Σαμαράς και απαντώντας στον πρωθυπουργό σημείωσε: «Πρώτη φορά θα έχει συμβεί τέτοια ανατροπή, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε συζητήσει και με εσάς ποιον αντικαταστάτη θα επιλέξει – εσείς του προτείνατε τον κ. Αρσένη – και σε εμένα είχε προτείνει πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς μέχρι να καταλήξουμε στον Παπαδήμο». Ο πρωθυπουργός διόρθωσε τον κ. Σαμαρά, λέγοντας πως τον Γεράσιμο Αρσένη τον είχε προτείνει αντί του κυρίου Παναγιώτη Πικραμμένου το 2012.

Θεοδωράκης: Γιατί δεν έχουμε βγει ακόμη από τα μνημόνια;

Ευθύνες επιθυμεί να αναζητήσει το «Ποτάμι» γιατί η χώρα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια, υποστηρίζοντας ότι «την ώρα που εμείς ασχολούμαστε για τους λόγους, που μας οδήγησαν στα μνημόνια, οι άλλες χώρες έχουν ήδη βγει από αυτό και αναπτύσσονται». Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε εκτενώς και στην αναβάθμιση των αεροπλάνων του πολεμικού ναυτικού, που θα κοστίσουν 500 εκατομμύρια ευρώ.

Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας έζησε τις Κάννες του

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του στα γεγονότα των Καννών, καλώντας τον πρωθυπουργό «να ρωτήσει την κυρία Κατσέλη, την Παναρίτη, τον Κουρουμπλή, την Τζάκρη κ.α.» και συνέχισε: «Τι έγινε στις Κάννες; Ό, τι έγινε στις Βρυξέλλες, στην επταμερή! Στις Κάννες έγινε ό, τι δεν μπορεί κανείς να παίξει με δημοψήφισμα ή εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έζησε προληπτικά τις Κάννες του. Θα πάει σε εκλογές και τι θα πει για την Θεσσαλονίκη; Στροφή στην υπευθυνότητα ή ρήξη και έξοδος από ευρώ;».

ΚΚΕ: Στον ίδιο δρόμο η κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και είπε πως «το κομμουνιστικό κόμμα λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό». «Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης.

Keywords
βουλη, μνημονιο, μνημονιο 2, μνημονιο 3, ειπε, εξεταστικη, δανειακή σύμβαση, παπανδρεου, τσιπρας, σαμαρας, ελλαδα, psi, βενιζελος, πασχα, παπαδημος, πικραμμενος, ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, βρυξέλλες, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, θεσσαλονικη, ΚΚΕ, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, δωρο πασχα, δημοψηφισμα, παναριτη ελενα, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τι ειναι το psi, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, βουλευτες, ημερομήνια, χωρες, εξοδος, θεμα, περιοδος, ωρα, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονοτα, γινει, δανειακή σύμβαση, δημοσιο, εγινε, ευρω, ετων, ζωης, ιδιο, θεοδωρακης, κυβερνηση, κυρια, κομμα, μαιος, μεμπτο, μοσχα, νοεμβριος, οκτωβριος, παφιλης, ρηξη, συζητηση, σειρα, φορα, χωρα, ταξιδι, θανασης
Τυχαία Θέματα