Βουλή: Αντιπαράθεση για το ν/σ για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας

Μεγάλες διαφωνίες σημειώθηκαν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ’).

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι «οι κρατούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που θα αποφυλακιστούν λόγω αναπηρίας ή ασθένειας θα οδηγούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό

και σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στο σπίτι τους θα επιστρέφουν στις φυλακές».

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «νομοσχέδιο- ρουσφέτι της κυβέρνησης στους τρομοκράτες και στους εγκληματίες» και υποστήριξε πως «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να στηρίξει και να ψηφίσει».

«Να είναι η αντιπολίτευση πολύ προσεκτική όταν μιλά για «ρουσφέτια προς όφελος τρομοκρατών»», ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο επεσήμανε ότι «θα ωφεληθούν πολλοί κρατούμενοι», ενώ διευκρίνισε πως «οι ρυθμίσεις για τους βαθμούς αναπηρίας δεν έχουν ονοματεπώνυμο».

«Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ” δεν σημαίνει ότι δεν θα διαθέτουμε φυλακές με αυξημένα μέτρα ασφαλείας», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας πως «η μεταβολή δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά μεγαλύτερη».

«Χρειάστηκε ένα ολόκληρο νομοθέτημα, ώστε να εξυπηρετηθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι ειδικές ανάγκες των μελών και των φίλων και συνεργατών της οικογένειας Ξηρού», δήλωσε εκ νέου επικριτικά ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για «φωτογραφικές περιπτώσεις, επειδή εξομοιώνονται οι κρατούμενοι με 67% αναπηρία με τους έχοντες 50% αναπηρία και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης».

«Να μας απαντήσει άραγε ο πρωθυπουργός γιατί βάζει κάτω από την ίδια στέγη την εκτελεστική εξουσία με τη Δικαιοσύνη; Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας το Σύνταγμα; Τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών; Άραγε το Πυροσβεστικό Σώμα θα σβήνει τις φωτιές στο Δικαιοσύνης;», διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας, διαφωνώντας με την υπαγωγή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ενδοκυβερνητική διαφωνία από τους ΑΝΕΛ

Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης δήλωσε ότι το κόμμα του «διαφωνεί με τις διατάξεις που αφορούν στην πρόωρη υπό όρους απόλυση και στην ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής, σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων».

Προσπαθώντας να αντικρούσει το επιχείρημα του κ. Μαυραγάνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα τείνει να γίνει η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό, τι αφορά στις συνθήκες κράτησης», τις οποίες αποκάλεσε «δραματικές».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν ήδη 191 υποθέσεις με κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές από τις οποίες κάποιες θα είναι και καταδικαστικές».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν κατάργηση διατάξεων για κουκουλοφόρους

Την ίδια στιγμή, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία, ζητώντας την κατάργηση των διατάξεων που θεσπίστηκαν μετά τα επεισόδια του 2008 και αφορούν τους κουκουλοφόρους. Οι διατάξεις αυτές αφορούσαν την επαύξηση των ποινών σε 5 συνολικά εγκλήματα προβλεπόμενα στα άρθρα 189, 308Α, 310, 380 και 382 του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά τελούνται από άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία προωθείται η κατάργηση της τροποποίησης του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επήλθε με το άρθρο 27 του Νόμου 3772/2009, σύμφωνα με την οποία τα εγκλήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της ληστείας που τελέστηκαν από πρόσωπο που έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο.

Παράλληλα, με άλλη τροπολογία ζητείται τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την λήψη στοιχείων DNA και συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα άρνησης να παρέχονται τέτοια στοιχεία κατά την ποινική διαδικασία. Όπως αναφέρεται «η υπάρχουσα διάταξη δημιούργησε κατά την εφαρμογή της αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα εκ μέρους των διωκτικών οργάνων λήψης του γενετικού υλικού παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου, ακόμα και με τη χρήση βίας».

«Μία τέτοια βίαιη επέμβαση στο σώμα ενός προσώπου, παρά τη θέλησή του, δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα της αξιοπρέπειας του ατόμου που προστατεύεται ειδικά από το Σύνταγμα (άρθρα 2, 5, 7 παρ. 2 Σ) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 3 ΕΣΔΑ)», επισημαίνουν.

Ως εκ τούτου, ζητείται «όπως ακριβώς ακολουθείται και κατά τη διαδικασία λήψης αποτυπωμάτων, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δύναται να αρνηθεί, οπότε και συντάσσεται σχετική έκθεση από το αρμόδιο όργανο, η δε άρνηση αυτή θα αξιολογηθεί από τις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της ηθικής εκτίμησης των αποδείξεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα