Ή στραβός είναι ο γιαλός…

Του Χρήστου Κώνστα 

Η πύρρειος νίκη που κατάφερε η τρικομματική Κυβέρνηση με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αλλάζει ριζικά τη ζωή των Ελλήνων, δεν έχει κάμψει τις αντιστάσεις της Τρόικας. Εφόσον δεν υπερψηφισθεί το βράδυ της Κυριακής ο Προϋπολογισμός του 2013, που αποτελεί την απόλυτη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση και διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2013, οι δανειστές μας δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ.

Δεν υπάρχει

υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης που έχει τη διάθεση να στερήσει από τη χώρα του πολύτιμους πόρους σε μια χώρα που δεν θέλει να εκσυγχρονισθεί και να προσαρμοστεί στη σημερινή παγκόσμια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος το είπε ξεκάθαρα πριν από λίγες μέρες από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι δεν γίνεται να απεργούν κάθε φορά που επίκειται μία ιδιωτικοποίηση, ότι δεν μπορεί τα έσοδα των Σιδηροδρόμων από τα εισιτήρια να μην καλύπτουν ούτε καν τη μισθοδοσία του προσωπικού, ότι δεν είναι σωστό το κράτος να μην μπορεί να συλλέξει τους φόρους του, ότι δεν μπορεί οι κρατικές υπηρεσίες να μη συνεννοούνται μεταξύ τους. Αν δεν μπορούμε να τα λέμε μεταξύ μας αυτά στην Ευρώπη και όταν τα λέμε να μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε εξωγήινοι, τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».
Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι εννοεί αυτά που ψήφισε. Δεν αρκεί η ψήφιση των νομοσχεδίων, πρέπει κάποτε να υλοποιηθούν οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα πάρουν την απόφαση για εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ της δόσης, που έχει παγώσει από τον περασμένο Ιούνιο, στη συνάντηση της 12 Νοεμβρίου.

Οι υπουργοί περιμένουν την τελική έκθεση της Τρόικας για το αποτέλεσμα των προσπαθειών που έκανε η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, πριν πάρουν απόφαση. Η έκθεση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η 26η Νοεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών την εκταμίευση της δόσης. Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει την ερώτηση αν η απόφαση για την επόμενη δόση μπορεί να ληφθεί τη Δευτέρα.
«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει αυτά που δηλώνει ότι θέλει να κάνει», είπε η κυρία Μέρκελ για να συνεχίσει: «Ρωτήστε τον σοσιαλδημοκράτη Σλοβάκο ομόλογό μου να σας πει πόσα ακόμα χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα», «η Ελλάδα πληρώνει τα δικά της σφάλματα», «δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες να απεργούν σε κάθε αποκρατικοποίηση», «ο ΟΣΕ δεν εισέπραττε από τα εισιτήρια ούτε το κόστος των μισθών των υπαλλήλων του», «οι συντάξεις αυξήθηκαν δυσανάλογα σε σχέση με χώρες όπως η Πορτογαλία», «οι πλούσιοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν», «το υπερτροφικό δημόσιο δεν μπορούσε να συντηρηθεί».

Όλες αυτές οι διαπιστώσεις υπάρχουν σε όλες τις εκθέσεις της Τρόικας και της Κομισιόν από την αρχή της ελληνικής κρίσης. Χωρίς όμως την υπερψήφιση του προϋπολογισμού (αύριο το βράδυ, Κυριακή) οι τεχνοκράτες του Euro Working Group, που ολοκλήρωσαν χθες το βράδυ τ

Keywords
Τυχαία Θέματα