Ακριβή μου, λαϊκή...

Από τη Σέβη Σαλαγιάννη

Το διαρκές «ψαλίδισμα» σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, σε συνδυασμό με τις φορολογικές αυξήσεις και τα άλλα μέτρα λιτότητας, έχουν αναγκάσει τους πολίτες να προβαίνουν με τη σειρά τους σε «κούρεμα» των εξόδων τους, ακόμη και αν πρόκειται για τα «προς το ζην». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών είναι η μειωμένη κίνηση στις λαϊκές αγορές, όπου η πλειοψηφία του κόσμου το καλοσκέφτεται μπροστά από τους πάγκους πριν

αγοράσει κάποιο προϊόν. Τη στιγμή που, σύμφωνα με τα λεγόμενα των παραγωγών, οι τιμές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με τις αντίστοιχες των τελευταίων χρόνων, οι πολίτες δηλώνουν ότι διαρκώς αναγκάζονται να «σφίξουν το ζωνάρι», ψωνίζοντας «λίγα και καλά».

Οι έχοντες έστω και λίγα χρήματα για να ξοδέψουν, θεωρούνται τυχεροί, καθώς υπάρχει μερίδα ατόμων, τα οποία στερούνται τη δυνατότητα να ψωνίσουν τα βασικά για τη διαβίωσή τους. Αντιπροσωπευτική πλέον εικόνα του παραπάνω είναι οι συνάνθρωποί μας που μαζεύουν από τους δρόμους πεσμένα φρούτα και λαχανικά, όταν τελειώσει η λαϊκή και μαζευτούν οι πάγκοι. Η «Αττική free press» βρέθηκε σε λαϊκή αγορά στην περιοχή του Περιστερίου και συνομίλησε τόσο με αγοραστές, όσο και με παραγωγούς, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους εκδοχή για την οικονομική ένδεια που αποτελεί «τροχοπέδη» για την επιβίωσή τους.

«Νεκρή ζώνη» η λαϊκή το πρωί

 Έστω και λίγα ευρώ προσπαθούν να γλιτώσουν από τις αγορές τους στη λαϊκή αγορά οι πολίτες, γι’ αυτό και -όπως αναφέρουν- επιλέγουν να ψωνίσουν το μεσημέρι, όταν οι τιμές των οπωροκηπευτικών, των ψαριών και των υπόλοιπων προϊόντων στους πάγκους έχουν πέσει. «Εγώ πριν τις 12:30 δεν πάω στη λαϊκή, γιατί οι τιμές είναι ανεβασμένες. Πηγαίνω αργότερα, γιατί με συμφέρει, μου μένουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη», αναφέρει χαρακτηριστικά η συνταξιούχος Κατερίνα Π. για την επιλογή της να μην επισκέπτεται τη λαϊκή τις πρωινές ώρες.

Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και οι παραγωγοί, οι οποίοι αν και στήνουν τους πάγκους τους από τα χαράματα, μέχρι το μεσημέρι... «χτυπούν μύγες», όπως λένε χαρακτηριστικά. «Μετά τον Αύγουστο πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα άρχιζε να ψωνίζει και πάλι, όμως η κίνηση είναι πεσμένη. Κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται και χειρότερα, μην σου πω μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν. Οι τιμές μας είναι φτηνές, παραμένουν ίδιες με τις περσινές. Δεν είναι ακριβές οι τιμές, όταν πάει 13:00 και πουλάς τις πατάτες 50 λεπτά ή τα 3 μαρούλια 1 ευρώ αναγκαστικά, αφού δεν έρχεται ο κόσμος να ψωνίσει», λέει η παραγωγός Αικατερίνη Λιάσκου.

«Υπάρχει κόσμος που έρχεται από τις 12:00 και μετά για να αγοράσει, επειδή χαμηλώνουν οι τιμές σε κάποια προϊόντα. Αναγκαζόμαστε και εμείς να μένουμε παραπάνω ώρες για να βγάλουμε κάτι. Δηλαδή εκεί που παλιά τελείωνε η λαϊκή στις 14:00, τώρα μπορεί να κάτσουμε και ως τις 15:00-16:00 για να έχουμε και εμείς ένα κέρδος στο τέλος τ

Keywords
Τυχαία Θέματα