Η πρόταση Σάλλα για τα δάνεια δίνει λύσεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Η πρόταση είναι απλή. Δείτε τι λέει: «Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για sales and lease back, επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης

σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί. Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Παράδειγμα

1. Το πρώτο μέρος του δανείου υπολογίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά και την ικανότητα πληρωμής του δανείου από τον οφειλέτη. Στην πρόταση αυτή η δόση υπολογίζεται στο μισό της οφειλής μετά το διαχωρισμό της , ενώ το υπόλοιπο ποσό παγώνει για ένα διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.
2. Η τράπεζα μπορεί να δεσμευτεί για διαγραφή όλου ή μέρους του δεύτερου μέρους του χρέους (του ποσού δηλαδή που παγώνει) στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, αλλά υπό προϋποθέσεις. Πρώτη προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπείς στις δόσεις του, ενώ η δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην διαθέτει ρευστότητα από ακίνητη περιουσία.

Παράδειγμα

Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Για ένα δάνειο 200.000 ευρώ, εάν η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 100.000 ευρώ η τράπεζα θα παγώνει τα 100.000 ευρώ (με προοπτική να διαγράψει αυτό το ποσό) και ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόσεις για τα 100.000 ευρώ. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική καταλήγει η κα Νικολοπούλου».

Το επιμελητήριο

Τις θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τη διαδικασία πώλησης των «κόκκινων» δανείων περιγράφει, με επιστολή του προς το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε., Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Στο κείμενο, υπογραμμίζεται ότι απαιτείται ένα συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων, που θα διασφαλίζει ότι ο οφειλέτης θα προστατεύεται από τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του και τονίζεται ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη, ο οποίος πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, να αγοράσει από την τράπεζα το δάνειό του στην τιμή, που έχει αυτή συμφωνήσει με τα funds. Δηλαδή, να δοθεί στο δανειολήπτη το δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η προστασία του ακινήτου του και θα θωρακισθεί ο ίδιος και η κατοικία του. Στην επιστολή, γίνεται επίσης αναφορά σε μέτρα, τόσο για τις εταιρείες του Δημοσίου, όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους.

O Σταθάκης

«Η απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων» δανείων ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά από δημοσίευμα ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μη δίνεται πρώτα στους δανειολήπτες η δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα «κόκκινα» δάνειά τους πριν τα πουλήσουν οι τράπεζες. Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ό,τι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει».

Το άρθρο Η πρόταση Σάλλα για τα δάνεια δίνει λύσεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα