Η μοναξιά στο ψυγείο

Του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου

Ενώ η εορταστική περίοδος επιτάσσει οικογενειακές και φιλικές συνάξεις, μια νέα ταινία επιλέγει να μιλήσει για τη δύναμη της μοναξιάς ως καθοριστικού παράγοντα στις ανθρώπινες σχέσεις. Αν η πλήξη έχει οδηγήσει τον άνθρωπο στις ανακαλύψεις που βελτίωσαν τον τρόπο ζωής του, τότε η μοναξιά τον έχει οδηγήσει στην δημιουργία των τόσων διαφορετικών ειδών κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων, που άλλοτε λειτουργούν και άλλοτε, απλά, «βάζουν τη μοναξιά στην κατάψυξη».

10 ώρες για τον Παράδεισο

Το

«Teddy Bear» ή αλλιώς «10 ώρες για τον Παράδεισο» είναι μια λιτή, αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία καθυστερημένης ενηλικίωσης, η οποία κέρδισε το 1ο βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας στο φεστιβάλ Sundance του 2012.

Η ιστορία είναι πολύ απλή, κάτι που αρχικά είναι πλεονέκτημα, αλλά συνολικά την αποδυναμώνει, καθώς δεν αποκτά την ολοκλήρωση ή την οξύτητα που θα μπορούσε. Ο Ντένις, ένας 38χρονος Bodybuilder από την Κοπεγχάγη, ο οποίος ζει ακόμα με την καταπιεστική μητέρα του, αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ταϋλάνδη για να βρει τη γυναίκα των ονείρων του. Η ταινία, γυρισμένη με διάθεση Δόγματος ”95, φέρει τη χαρακτηριστική αισθητική βορειοευρωπαïκού κινηματογράφου. Συμμετέχουν κυρίως μη επαγγελματίες ηθοποιοί, κάτι που βοηθάει στη ρεαλιστική αίσθηση της ταινίας, ο Kim Kold, ως Ντένις, είναι μετρημένος και πειστικός, ενώ η Elisabeth Steentoft, ως η μητέρα του, είναι μια σχεδόν τρομακτική φιγούρα, που εισάγει μία υποβόσκουσα ένταση σε κάθε σκηνή που εμφανίζεται.

Αρχικά, σε ένα μουντό δανέζικο αστικό τοπίο, η μητέρα του Ντένις διατηρεί μια πραγματικότητα για τον γιο της, στην οποία θεωρείται φυσιολογικό να επισκέπτονται ταυτόχρονα την τουαλέτα ή να τον ελέγχει επιτακτικά για το που ήταν και με ποιά (σας ακούγεται οικείο;). Το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα του Φρόυντ και η Διαταραχή Αντικοινωνικής Προσωπικότητας έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσουν παρόμοιες σχέσεις μητέρας-γιου σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Ο γιος από ανασφάλεια, φόβο και αδυναμία δεν μπορεί να προσεγγίσει άλλη γυναίκα και η μητέρα βρίσκεται πάντα εκεί ως καταφύγιο για να αντικαταστήσει μια κοινωνικότητα που δεν βρέθηκε ποτέ. Η μητέρα σπάνια έχει τη δύναμη να αναγνωρίσει το άρρωστο της κατάστασης, ειδικά αν λείπει ο πατέρας. Ο Ντένις θα κάνει το πρώτο βήμα και με τη βοήθεια του θείου του, που έχει φέρει πίσω στη Δανία παντρεμένος με μία υπάκουη νεαρή κοπέλα από την Ταϋλάνδη, θα πάρει και αυτός το αεροπλάνο για τη χώρα των λευκών αμμουδιών και του φτηνού έρωτα.

Από την εικόνα μιας κοντής και λεπτής γυναικούλας να διατάζει έναν άνδρα «ντουλάπα», ο οποίος τρέμει μπροστά της, μεταφερόμαστε σε μια άλλη εικόνα, όπου κοπελίτσες κρέμονται από τα μπράτσα της ίδιας «ντουλάπας», παρακαλώντας να τις διαλέξει για μια γρήγορη απόλαυση. Ο Ντένις αδυνατεί έστω και να μιλήσει μαζί τους, πόσο μάλλον να κάνει κάτι παραπάνω, άρα η ίδια αντικοινωνικότητα εμφανίζεται έως ότου γνωρίσει αυτή που θα του κλέψει την καρδιά.

Η ταινία, δυστυχώς, αδυνατεί να εκφράσει ικανοποιητικά τον έρωτα που ζει ο Ντένις και επίσης ο χαρακτήρας της μητέρας δεν ολοκληρώνεται και δεν προχωράει σε βάθος. Αν και η ιστορία επικεντρώνεται στον Ντένις, η τελική του ενηλικίωση δεν δίνεται πειστικά, παρά μόνο με σημείο αναφοράς τη μητέρα του. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες στιγμές, όπως η εικόνα των δυτικών μεσηλίκων κοιλαράδων στα μπαρ με τα κοριτσάκια αγκαλιά, που είναι χαρακτηριστική.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Απολαυστική περιπέτεια, που προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στην κινηματογραφική μυθολογία της Μέσης Γης. Αποτελεί το πρώτο από τα δύο μέρη της ιστορίας των περιπλανώμενων φυλών των νάνων, που προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο τους βασίλειο από έναν αρχαίο δράκο που το έχει κυριεύσει. Δηλαδή η ιστορία εκτυλίσσεται πολλές δεκαετίες πριν το «Lord of the rings». Επίσης, θα δούμε το πως ο Μπίλμπο κλέβει το διάσημο δαχτυλίδι από το Γκόλουμ και άλλες ιστορίες που συμβαίνουν παράλληλα στη Μέση Γη, που έχουν αντληθεί από το βιβλίο «Χόμπιτ», σημειώσεις και άλλα διηγήματα του Τόλκιν.

Η Ζωή του Πι

Ταινία φαντασίας του Ανγκ Λι (Τίγρης & Δράκος, Brokeback Mountain), που περιγράφει την περιπέτεια επιβίωσης ενός νεαρού Ινδού που βρίσκεται στη μέση του Ωκεανού μετά από ένα ναυάγιο και για να επιβιώσει μοιράζεται τη βάρκα του με μία άγρια τίγρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα