Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η άνοια χτυπά πιο συχνά την πόρτα των ηλικιωμένων, οι οποίοι νιώθουν μοναξιά, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry».

Από τους 2.000 ηλικιωμένους, που δεν εμφάνιζαν σημάδια άνοιας, οι μισοί ζούσαν μόνοι, ένα σημαντικό ποσοστό δήλωσε ότι δεν είχε κοινωνική στήριξη και περίπου το 20% δήλωσε ότι αισθανόταν μοναξιά.

Μετά από παρακολούθηση εμφανίστηκε άνοια σε ποσοστό περίπου 9% όσων ζούσαν μόνοι και περίπου στο 6% όσων ζούσαν με άλλους. Περίπου στο 5% όσων είχαν κοινωνική στήριξη και στο 11% όσων δεν είχαν, σε περισσότερο

του 13% όσων ήταν μόνοι και σε σχεδόν 6% όσων δεν ήταν μόνοι.

Επίσης, οι άνθρωποι που ζούσαν μόνοι ή που δεν ήταν πια παντρεμένοι είχαν 70 έως 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Όσοι ήταν μόνοι είχαν περισσότερες από 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους δεν ήταν.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα αισθήματα μοναξιάς, ανεξάρτητα, συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα