Η Μέρκελ επιπλήττει την Ελλάδα για την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η αυξανόμενη πίεση που δέχεται η Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας, που αποκρυσταλλώθηκαν με επώδυνο τρόπο για την Καγκελάριο στις πρόσφατες τοπικές εκλογές του Βερολίνου , την αναγκάζει να σκληρύνει την στάση της αναφορικά με την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Σε αυτή ακριβώς την αιτία οφείλεται

και η απόπειρα να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα, σε ότι αφορά στην επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Βέτο της Γερμανίας για μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα

Σύμφωνα με την συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όσοι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, πρέπει να παραμένουν εκεί μέχρι την επαναπροώθηση τους στην Τουρκία. Ακριβώς για αυτό οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα η Γερμανία διαφωνούν με την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει πρόσφυγες στην Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να αυξήσει ξανά την πίεση στα σύνορα της Κεντρικής Ευρώπης, από πιθανές ροές μεταναστών που θα αποπειραθούν να μεταβούν σε αυτές.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων από τα νησιά στην Ηπειρωτική Ελλάδα, είναι απόρροια της άρνησης των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αθετώντας την υπόσχεσή τους να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Ενώ ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Νίκος Ξυδάκης, δεν έχει λάβει από της Ευρωπαϊκή Ένωση την αναγκαία αρωγή σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, Γιοχάνες Ντίμροντ απέρριψε και τις δύο αυτές αιτιάσεις της Αθήνας υποστηρίζοντας πως η μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα προς την Ευρώπη αφορά μόνο για αυτούς που ήδη βρίσκονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ σε ότι αφορά στην Γερμανία δήλωσε πως έχει στην διάθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Θέματα Ασύλου 100 Γερμανούς ειδικούς, εκ των οποίων μόλις 18 έχουν κληθεί στα Κέντρα Φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Εξάλλου επικριτική ήταν η στάση της Μέρκελ για την Ελλάδα, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, όπου καταλόγισε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία για την επαναπροώθηση ενός Σύρου Πρόσφυγα από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η Ευρώπη θα δέχεται ένα πρόσφυγα από την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Το άρθρο Η Μέρκελ επιπλήττει την Ελλάδα για την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα