Η λίστα της… σιωπής

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» (που περιλαμβάνει τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία) στην πολιτική ζωή του τόπου. Στην υπόθεση εμπλέκονται οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος, οι οποίοι – εμμέσως πλην σαφώς – κατηγορήθηκαν από τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ

για απροθυμία, έλλειψη βούλησης ή κατάλληλου σχεδιασμού, αναφορικά με τη διερεύνηση της λίστας.

Οι δύο πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης και Γ. Καπελέρης, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, άφησαν σαφείς αιχμές κατά των πρώην υπουργών, εγείροντας, ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα και για τους χειρισμούς των ιδίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Διώτης ανέφερε ότι άνοιξε το αρχείο και στη συνέχεια το παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο: «Ατύπως το παρέλαβα, ατύπως το παρέδωσα. Αν μου ζητούσε να κάνω έρευνα, θα το έκανα», δήλωσε. Ο κ. Καπελέρης σημείωσε: «Τέλη 2010 ή αρχές 2011, δεν ενθυμούμαι, μου παραδόθηκαν ατύπως ονόματα από τον τότε υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου, για να κάνω έρευνα. Να διερευνηθεί το προφίλ τους. Μεταξύ αυτού του μικρού αριθμού ονομάτων κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν υπήρχε. Αλλά ούτε και “επώνυμος” οικονομικός παράγοντας της τελευταίας 20ετίας».

Από το στρατόπεδο του κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε πως ο κ. Καπελέρης δεν πήρε ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά τα 10 κυριότερα ονόματα που υπήρχαν στη λίστα προκειμένου να τα διερευνήσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε οργισμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης και από τις κατηγορίες εναντίον του. Μάλιστα, δεν δίστασε να μιλήσει για «απόπειρα διάλυσης του θεσμικού ιστού της χώρας και της παράταξης, που δεν θα περάσει».

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της λίστας έχει δημιουργήσει μείζον πολιτικό πρόβλημα, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου αποτελεί έναν από τους τρεις εταίρους της κυβέρνησης.

Κλυδωνίζεται το ΠΑΣΟΚ

Η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» αποτέλεσε την αφορμή για να εκδηλωθούν έντονοι κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ και να αναγκαστεί ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη, προσπαθώντας να συγκρατήσει το κόμμα από ενδεχόμενη διάσπαση.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το κόμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το ποτήρι ξεχείλισε». Ταυτόχρονα, δήλωσε πως στο ΠΑΣΟΚ «έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ της Πέμπτης, κυριάρχησαν οι εντάσεις και η κριτική για τους χειρισμούς Βενιζέλου, κυρίως αναφορικά με τη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ εκφράστηκε ανησυχία για την ψήφιση των μέτρων στη βουλή. Πάντως, παρά την «γκρίνια» των βουλευτών, δεν αμφισβητήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ωστόσο, οι «ηχηρές» απουσίες των Ανδρέα Λοβέρδου και Μίμη Ανδρουλάκη από τη συνεδρίαση επιβεβαίωσαν τη διάστ

Keywords
Τυχαία Θέματα