Ξεμείναμε από… κότες και αυγά

Ο μοναδικός τομέας παραγωγής που κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς χωρίς εισαγωγές από το εξωτερικό ήταν η… πτηνοτροφία. Αυτόν ακριβώς τον τομέα αποφάσισε να «εξυγιάνει» η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα για ένα «καρτέλ» που ανακάλυψε με μεγάλη καθυστέρηση.

Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Ο πολύ σημαντικός ελληνικός παραγωγικός κλάδος, της πτηνοτροφίας, ο οποίος αριθμεί 30 ελληνικές επιχειρήσεις, 1.200 πτηνοτρόφους και 5.000 εργαζομένους οδηγείται σε αφανισμό. Οι περισσότερες από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση

με υποχρεώσεις προς τις τράπεζες άνω των 500 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημιές που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Οκτώ επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία, ενώ τουλάχιστον 4 έχουν καταφύγει στο άρθρο 99. Σ’ αυτές, πάντως, συμπεριλαμβάνονται και αρκετές από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υπόθεση του καρτέλ του κοτόπουλου, υπόθεση για την οποία η ακροαματική διαδικασία στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου.

Ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων, αναφορικά με την υπόθεση του καρτέλ, υποστηρίζει ότι ειδικά κατά την περίοδο 2003-2008 δεν ήταν δυνατή καμία αύξηση στις τιμές χονδρικής, παρά τη συνεχή αύξηση του κόστους πρώτων υλών, καθώς λόγω της υπόθεσης των διοξινών και εν συνεχεία της γρίπης των πτηνών, η ζήτηση ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Σήμερα η εγχώρια παραγωγή υπολογίζεται ότι καλύπτει το 80% της συνολικής κατανάλωσης, αλλά εάν οι ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις οδηγηθούν σε πτώχευση, εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στην ελληνική αγορά πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου.

Keywords
Αναζητήσεις
αγορα κοτες για αυγα στην αθηνα τιμες, kotes avga.gr
Τυχαία Θέματα