Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Brown, στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαΐου και αποκάλυψε το μέγεθος της επικινδυνότητας που έχει η έκθεση στον ήλιο με βάση το πόσα ηλιακά εγκαύματα, τι βαθμού και σε ποιες ηλικίες απαιτούνται για να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος, αλλά και πόση είναι αυτή η αύξηση.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention»,

παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες την πορεία της υγείας σχεδόν 109.000 εθελοντριών, ηλικίας 25-42 ετών κατά την έναρξή της.

Τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και ανά διετία στη συνέχεια, οι εθελόντριες συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια υγείας και αξιολόγησης των παραγόντων κινδύνου για μελάνωμα (ηλιοθεραπεία, χρήση σολάριουμ, συνολική έκθεση στον ήλιο κ.τ.λ.).

Είκοσι χρόνια αργότερα, 8.614 εθελόντριες είχαν διαγνωστεί με δερματικό καρκίνο, με τις 779 να έχουν μελάνωμα και τις υπόλοιπες να έχουν βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (είναι οι δύο άλλες κύριες μορφές δερματικού καρκίνου, που όμως, δύσκολα κάνουν μεταστάσεις και έτσι σπανίως απειλούν τη ζωή).

Η ανάλυση όλων των στοιχείων έδειξε πως όσες γυναίκες είχαν πάθει τουλάχιστον πέντε ηλιακά εγκαύματα με «φουσκάλες» στις ηλικίες 15 έως 20 ετών, διέτρεχαν κατά 80% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα.

Η αύξηση αυτή δεν είναι διόλου αμελητέα, εάν αναλογιστεί κανείς πως κάθε γυναίκα έχει μία πιθανότητα στις 63 να παρουσιάσει κακόηθες μελάνωμα κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Οι αντίστοιχες πιθανότητες για τους άνδρες είναι μία στις 39.

Τα πέντε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στις ηλικίες 15-20 ετών αύξαναν επίσης κατά 68% τον κίνδυνο εκδήλωσης βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Αν, όμως, συνέβαιναν μετά την ηλικία των 20 ετών, αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων κατά σχεδόν 2,5 φορές.

Και πάλι, οι αυξήσεις αυτές είναι σημαντικές: η ACS αναφέρει ότι κάθε ένας από εμάς έχει μία στις 5 πιθανότητες να παρουσιάσει δερματικό καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του.

Το άρθρο Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα