«Η αλλαγή κλίματος στην οικονομία έχει να κάνει με όλους μας!»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

του Στέλιου Λουμάκη

Προέδρου Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργεια Φωτοβολταϊκών

«Η πλήρης απαξίωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως εργαλείου μόχλευσης της οικονομίας έχει εξαφανίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται κάθε φιλόδοξη επιχειρηματική πρωτοβουλία για να ανθήσει»

Ο κλάδος της ενέργειας, που αποτελεί ίσως την σοβαρότερη υποδομή για την οικονομία, βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων και των εξελίξεων. Ο ευρωπαϊκός δρόμος προς την πλήρη απανθρακοποίηση με

συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμησης δεν γυρίζει πίσω με παρωχημένες αναπολήσεις υπερκατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Οι φόροι διοξειδίου του άνθρακα, τα πρόστιμα για τους ρύπους, η εξάρτηση από εισαγωγές και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, θα αποτέλειωναν τον παραγωγικό μας ιστό. Οπότε ο αγώνας της «πράσινης» μετάλλαξης συνεχίζεται. Η τεχνολογική ωρίμανση των ΑΠΕ οδηγεί ολοένα και σε χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και μάλιστα από εγχώριο ανανεώσιμο «καύσιμο». Αν μάλιστα η εξέλιξη αυτή συνδυαστεί με διακράτηση των μονάδων ΑΠΕ από ελληνικές επιχειρήσεις, τότε τα οφέλη από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα έχουν πολλαπλασιαστικό θετικό αποτύπωμα για την οικονομία μας συνολικά, αφού μένοντας το χρήμα εντός των τειχών θα αναζωογονεί την χώρα. Αντίθετα οποιαδήποτε έστω και φθηνότερη ενέργεια αλλά εισαγόμενη, στέλνει πολύτιμη και αναντικατάστατη υπό συνθήκες ευρώ ρευστότητα στο εξωτερικό και μας φτωχαίνει εν τέλει όλους. Όσοι υποστηρίζουν πως η ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί δήθεν να στηριχτεί μονοσήμαντα σε εισαγόμενα καύσιμα (π.χ. φυσικό αέριο), έστω παροδικά φθηνά, μάλλον άλλες χώρες έχουν στο μυαλό τους, όπου τα ισχυρά διεθνή brand names που διαθέτουν σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα, τις οικονομίες κλίμακας, την αυτοματοποίηση, την νομισματική πολιτική, αλλά και την επεκτατική πολιτική πιστώσεων και επιδοτήσεων μπορούν και χωνεύουν τις όποιες ενεργειακές τους εξαρτήσεις. Τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας, αλλά και η ένταση που δύναται να τα εξάγει δεν είναι τέτοια που να υπερακοντίζουν κάθε κόστος.

Και ευθέως ο συνειρμός τώρα στρέφεται στο πώς μπορούμε τις εντάσεως κεφαλαίου ΑΠΕ να τις αναπτύξουμε περαιτέρω, αλλά ταυτόχρονα και να τις κρατήσουμε σε ελληνικά χέρια, ώστε ως οικονομία να αποφύγουμε τις εξαγωγές συναλλάγματος που θα συνεπάγεται για δεκαετίες η λειτουργία τους από ξένους παίκτες. Κατά πρώτον δεν πρέπει να παρασυρόμαστε πως δήθεν αν υλοποιήσουν οι ξένοι ότι πρέπει εμείς να κάνουμε, τάχα το αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο. Δεν θα είναι! Δυστυχώς η πλήρης απαξίωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως εργαλείου μόχλευσης της οικονομίας έχει εξαφανίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται κάθε φιλόδοξη επιχειρηματική πρωτοβουλία για να ανθήσει. Οπότε τί απομένει θα αναρωτηθεί κανείς, ώστε να κρατηθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε ελληνικά χέρια; Η δοκιμασμένη παντού στο εξωτερικό πολυσυμμετοχική οικονομία είναι η απάντηση ειδικά για την καχεκτική σε κεφάλαια χώρα μας. Οι αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη κλάδων της οικονομίας οπουδήποτε συντελούνται ορμώμενες εκ των συνθηκών της αγοράς, απαιτούν επιχειρηματικές και όχι συνδικαλιστικές απαντήσεις από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν και στην χώρα μας τα πολυμετοχικά σχήματα πλατιάς βάσης τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν χαίρουν ευρείας εξάπλωσης, στην Ευρώπη και ιδίως στον ρυθμιζόμενο κλάδο των ΑΠΕ έχουν ισχυρή παρουσία (www.REScoop.eu), αφού ήδη εκεί λειτουργούν 1.240 τέτοιοι πολυσυμμετοχικοί σχηματισμοί με 300.000 συνολικά εμπλεκόμενους μεριδιούχους. Το ρυθμιζόμενο νομοθετικά πλαίσιο λειτουργίας των ΑΠΕ εξασφαλίζει προβλέψιμες οικονομικές αποδόσεις και είναι κρίμα αυτά τα χαρακτηριστικά σταθερότητας να τα αξιοποιούν μεγάλες μόνο επιχειρήσεις που λόγω μεγέθους και διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου δεν τα έχουν στην ουσία και τόσο ανάγκη.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ, www.spef.gr), αφουγκραζόμενος τις επερχόμενες αλλαγές, εξετάζει την δυνατότητα δημιουργίας ανεξάρτητης ανωνύμου εταιρείας πλατιάς πολυμετοχικής βάσης με στόχο να παραμείνουν οι μικρομεσαίοι και πάλι ενεργοί στο χώρο. Η αιολική τεχνολογία λόγω της ωρίμανσής της, της υψηλής της παραγωγικότητας, αλλά και της απόστασης που υπολείπεται ακόμη να διανυθεί για την επίτευξη του εθνικού της στόχου μέχρι το 2020, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για συλλογική δραστηριοποίηση σε νέα έργα. Ενδεικτικά ας αναφερθεί πως για την ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 7-8 MWp χωρίς τραπεζικό δανεισμό απαιτούνται περί τα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο αν συγκεντρωθούν από λ.χ. 500 ή 1.000 μεριδιούχους, είναι αφενός απόλυτα εφικτό να βρεθούν, αλλά και να επιστρέφουν στους μετόχους καθαρή μετά φόρων μερισματική απόδοση της τάξης του 6% κάθε χρόνο και για 20 χρόνια συνεχόμενα, πλέον της επιστροφής του κεφαλαίου τους. Οπότε το στοίχημα της παραμονής των ΑΠΕ σε ελληνικά χέρια μπορεί να κερδηθεί. Το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στην πρωτοβουλία μας, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει πιλότο και για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρα μας συνολικά στο μέλλον.

Το άρθρο «Η αλλαγή κλίματος στην οικονομία έχει να κάνει με όλους μας!» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα