Γλιτώνουν το πόθεν έσχες όσοι αγόρασαν σπίτι το 2014!

Εγκύκλιος της ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει ότι όσοι αγόρασαν σπίτι πέρυσι γλιτώνουν το πόθεν έσχες επί της αντικειμενικής αξίας. Θα πρέπει να δικαιολογήσουν το τίμημα αγοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο, καθώς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις της αγοράς και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε στο τέλος του Οκτωβρίου 2014. Έδινε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να γλιτώσουν από το πόθεν έσχες στις εκτός πραγματικότητας αντικειμενικές αξίες για κάθε αγορά ακινήτου. Η διάταξη, την οποία είχε προωθήσει ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης

όριζε ότι το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται επί των τιμών που αναγράφονται στα συμβόλαια πώλησης ακινήτων.

Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου 2014, αλλά η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου με εγκύκλιό της έκανε δεκτό ότι η απαλλαγή αφορά ολόκληρο το 2014. Έτσι, όλοι όσοι αγόρασαν σπίτι πέρυσι γλιτώνουν το πόθεν έσχες επί της αντικειμενικής αξίας. Θα πρέπει να δικαιολογήσουν το τίμημα αγοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο καθώς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις της αγοράς και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.

Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσόν της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου, διαφορετικά το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη όπου καταβάλλονται οι δόσεις.

Αν για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2014, ένας φορολογούμενος αγόρασε ακίνητο με πραγματικό τίμημα 100.000 ευρώ με λοιπά έξοδα 5.000 ευρώ (για δικηγορική αμοιβή, αμοιβή συμβολαιογράφου και φόρο μεταβίβασης), του οποίου η αντικειμενική αξία ήταν 150.000 ευρώ, το πόθεν έσχες θα εφαρμοστεί επί των 105.000 ευρώ και όχι επί των 150.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα