Via dolorosa

Την οδό όχι του μαρτυρίου, αλλά των μαρτυρίων καλείται να διαβεί η Ελλάδα, καθώς το μαρτύριο δεν είναι ένα, αλλά πολλά. Και πρώτο απ” όλα το μαρτύριο της σταγόνας.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Τη στιγμή που η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας δίδεται με το. σταγονόμετρο, καλούμαστε αύριο Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου να καταβάλουμε το ποσό των 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, ωστόσο η πιθανότητα αδυναμίας της Ελλάδας να ανταποκριθεί έχει πυροδοτήσει πολλά σενάρια καταστροφής.

Ανάμεσα σε αυτά κυρίαρχη θέση κατέχει το δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, που αναφέρει πως η Ελλάδα ενδέχεται να γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία, που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις, εντασσόμενη στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως το να χάσει η Αθήνα την προθεσμία πληρωμής θα πυροδοτηθεί άμεσα μία χρεοκοπία, αφού σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ θα της παρασχεθεί μία 30ήμερη περίοδος χάριτος, κατά την οποία θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό προτού η επικεφαλής του Ταμείου ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Πιθανότατα θα κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία μετά από αυτό το «κενό» του ενός μήνα, υποστηρίζει η Telegraph. Βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας χαρακτήρισε «ανοησίες» όλες τις σχετικές φήμες και πληροφορίες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του κόσμου το αντίστοιχο σενάριο που παίχτηκε εορταστική περίοδο στην Κύπρο.

Την ώρα, λοιπόν, που συμβαίνουν όλα αυτά, στο εσωτερικό πεδίο ζούμε το μαρτύριο της αντεκδίκησης, με την Ολομέλεια της Βουλής να κάνει δεκτή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με την υπαγωγή στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης, καθώς και της εσωτερικής αστάθειας με καταλήψεις και επεισόδια στην πρωτεύουσα και αλλού. Μέσα σ” όλα αυτά βέβαια βρίσκουμε τον χρόνο να αναβαθμίζουμε τεχνολογικά στρατιωτικά αεροσκάφη με απευθείας αναθέσεις, αλλά και να τσακωνόμαστε για το ιδιώνυμο της κουκούλας. Η οδός του μαρτυρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα