Γκαλμπρέιθ : Το Plan X συντάχθηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο διάσημος οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ , που διετέλεσε σύμβουλος του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη , σε άρθρο του αποπειράται να δώσει απάντηση σε επιστολή 23 πανεπιστημιακών της Ελλάδας και του εξωτερικού, που ασκούν έντονη κριτική στους χειρισμούς του τότε οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το Plan X γράφτηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου

Όπως παραδέχεται στο

κείμενο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ δεν έχει διαβάσει την εν λόγω επιστολή, ωστόσο εκτιμά ότι αυτή δίνει έμφαση σε κάποια επιμέρους στοιχεία στα όποια έχει ο ίδιος αναφερθεί κατά καιρούς, αναφέρονται και στο βιβλίο του, που σχετίζονται με τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης αν η χώρα εξωθούνταν εκτός της ευρωζώνης. Κάτι που το καλοκαίρι του 2015 όπως υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, «ήταν εξαιρετικά πιθανό».

Η πρόταση που συντάχθηκε τότε, γνωστή και ως Plan X , όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Γκάλμπρεϊθ, «γράφτηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου, αφού δεν ήμουν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, αλλά ως συνήθως στο Οστιν, όπου διδάσκω».

Σε αυτό το σημείο αναφέρεται στον ρόλο του Υπουργείου Άμυνας εκείνη την περίοδο, εξαιτίας και της κριτικής που του ασκείται στην επιστολή των 23 πανεπιστημιακών, που ειδικά για το θέμα της εμπλοκής του Υπουργείου Άμυνας, επισημαίνεται με έμφαση, ότι μετά την πτώση της χούντας, εντεταλμένο σώμα για την διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας στην χώρα, είναι η αστυνομία και όχι ο στρατός.

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ απαντώντας σε αυτή την κριτική υποστηρίζει, πως ο ίδιος δεν είχε καμία επαφή με το Υπουργείο Άμυνας είτε άμεσα , είτε έμμεσα ενώ η μόνη σύντομη αναφορά που γίνεται στο βιβλίο του όπως τονίζει αφορά στο εύλογο ζήτημα της αντιμετώπισης μιας πιθανής έλλειψης καυσίμων. Ενώ συνεχίζει λέγοντας πως ο ίδιος ήταν αντίθετος με το πόλεμο στο Ιράκ, είναι επικεφαλής επί είκοσι χρόνια στην επαγγελματική ομάδα των οικονομολόγων για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, «ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα ποτέ να λειτουργήσω ως παράγοντας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος» καταλήγει.

Το άρθρο Γκαλμπρέιθ : Το Plan X συντάχθηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα