Επιτήδειοι «ψαρεύουν» θύματα στο ίντερνετ

Παραβιάσεις σε ρυθμό… πολυβόλου λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μοναδικό σκοπό το παράνομο κέρδος σε βάρος των χρηστών, διαπιστώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σπεύδουν να ενημερώσουν τους κατόχους των λογαριασμών.

Η απάτη, που δεν εμφανίζεται πρώτη φορά, αλλά τώρα η έντασή της είναι μεγάλη, γίνεται με τεχνικές ηλεκτρονικού ψαρέματος, του γνωστού στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό ως phishing. Πώς δρουν οι οργανωμένοι ηλεκτρονικοί απατεώνες, που ποντάρουν στα αισθήματα αλληλεγγύης σε κάποιον γνωστό

η φίλο, που δήθεν βιώνει ένα δύσκολο οικονομικό πρόβλημα;

Το «ψάρεμα» ξεκινά με το αίτημα επαλήθευσης των στοιχείων του λογαριασμού

Αρχικά, αποκαλύπτουν οι ηλεκτρονικοί ερευνητές της Δίωξης, οι δράστες ζητούν από κατόχους e-mails στο διαδίκτυο να επαληθεύσουν τα στοιχεία των λογαριασμών τους σε προτεινόμενο link. Με αυτό τον τρόπο παραβιάζουν τους λογαριασμούς και αλιεύουν-αποκτούν πρόσβαση στα αποθηκευμένα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και τη λίστα επαφών τους (contactlist).

Στη συνέχεια, οι άγνωστοι, μέσω των παραβιασμένων λογαριασμών, στέλνουν μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα στη λίστα επαφών και υποδύονται άτομα-παθόντες, κατά κανόνα γνωστούς του κατόχου του e-mail, οι οποίοι-εν αγνοία τους φυσικά!- εμφανίζονται να περιγράφουν έναν εφιάλτη, που δήθεν ζουν, εξ αιτίας κλοπών ή απωλειών των χρημάτων τους, ενώ βρίσκονται σε… ξένη χώρα!

Ζητούν χρήματα γιατί δήθεν έπεσαν θύματα κλοπής ή ληστείας

Ζητούν χρήματα με διάφορα προσχήματα (π.χ. «βρίσκομαι στο εξωτερικό, έχασα το πορτοφόλι μου και χρειάζομαι χρήματα για να επιστρέψω», «μου έκλεψαν το πορτοφόλι και το κινητό και δεν έχω καθόλου χρήματα», «είμαι μακριά από το σπίτι και χρειάζομαι επειγόντως χρήματα», «πήγα στις προξενικές αρχές, αλλά δεν μου έδωσαν σημασία»,«από το ξενοδοχείο δεν μου επιτρέπουν να φύγω αν δεν καταβάλω τα χρήματα»).Με αυτό τον τρόπο και πάντα με το κινητό να έχει… κλαπεί για να μην καλέσει κανείς, αποσκοπούν, όπως προαναφέρθηκε, στην εξαπάτηση του χρήστη-παραλήπτη, με τελικό στόχο να κάνει κατάθεση ποσού σε λογαριασμό που δίνουν οι ίδιοι, θεωρώντας ότι τα χρήματα πάνε στον γνωστό ή φίλο του!

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Πώς να τους αποφύγετε

-Να αποφεύγετε την αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών και οικονομικών δεδομένων στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικά να αποφεύγετε την αποθήκευση δεδομένων, τα οποία περιέxoυν αριθμούς λογαριασμών, φωτοτυπίες ταυτότητας, passwords κ.λπ.

-Να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser) αντί να χρησιμοποιείτευπερσυνδέσμους (links) όταν ελέγχετε τις πηγές που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

-Να μην στέλνετε με e-mail το username και το password οποιασδήποτε ψηφιακής υπηρεσίας χρησιμοποιείτε.

-Να ορίσετε ειδοποιήσεις (alerts) για κάθε προσπάθεια αλλαγής ή reset του password. Αυτές να έρχονται σε άλλο e-mail ή με SMS στο κινητό.

S.O.S. για εκ νέου διάδοση του κακόβουλου λογισμικού Backdoor Trojan

Όμως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την εκ νέου διάδοση και άλλου κακόβουλου λογισμικού (BackdoorTrojan), που είχε εμφανιστεί ξανά κατά το παρελθόν και εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook».

Πώς με ένα κλικ μεταφέρεστε σε απατηλή ιστοσελίδα

Συγκεκριμένα, όπως και παλαιότερα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από «φίλο» του χρήστη στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) πλήθος «φίλων» του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο της ανάρτησης, μεταφέρεται σε απατηλή ιστοσελίδα, όπου παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια σταματάει η αναπαραγωγή του, εμφανίζοντας μήνυμα, το οποίο τον ενημερώνει ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού AdobeFlashPlayer (InstallFlashPlayer.exe).

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από το κακόβουλο λογισμικό (BackdoorTrojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.). Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή, να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση (tag) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του.Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα