Γιατί οι κόκορες λαλούν κάθε πρωί;

Το βιολογικό μηχανισμό των κοκόρων μελέτησαν επιστήμονες της Ιαπωνίας, προκειμένου να κατανοήσουν τι κρύβεται πίσω από τη συνήθειά τους να λαλούν τα πρωινά! Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ναγκόγια της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τακάσι Γιοσιμούρα διαπίστωσαν ότι το φως της ημέρας δεν είναι απαραίτητο για τον κόκορα, προκειμένου να μάθει πότε είναι αυγή, αφού διαθέτει ένα εσωτερικό, βιολογικό ρολόι που τον ειδοποιεί για την ώρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέθεσαν κόκορες σε διάφορες συνθήκες

φωτισμού. Στο πρώτο πείραμα, οι κόκορες εκτέθηκαν σε 12 ώρες φως και 12 ώρες χαμηλό φως για 14 ημέρες, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι τα κοκόρια άρχιζαν να λαλούν δύο ώρες πριν ανάψει το έντονο φως.

Στο δεύτερο πείραμα, οι κόκορες έμειναν για ένα 24ωρο σε συνθήκες χαμηλού φωτός για 14 ημέρες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε αυτή την περίπτωση, οι κόκορες δημιουργούσαν μία μέρα 23,8 ωρών και λαλούσαν, όταν θεωρούσαν ότι ήταν αυγή.

Όταν οι επιστήμονες εξέθεσαν τα κοκόρια σε ήχους και ερεθίσματα φωτός για να δουν αν θα επηρεαστούν από εξωτερικά ερεθίσματα, οι κόκορες αντιδρούσαν πιο έντονα στα ίδια ερεθίσματα όταν ήταν πρωί, από ό, τι κατά τη διάρκεια άλλων ώρες της ημέρας!

Όσο για το λόγο για τον οποίο φωνάζουν, έχει να κάνει με την οριοθέτηση της περιοχής τους και την προστασία του κοτετσιού στο οποίο ο κάθε κόκορας είναι επικεφαλής…

Keywords
Τυχαία Θέματα