Γιατί ο Τσίπρας προβάρει τη… γραβάτα μαζί με νέα μέτρα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι πλησιάζει η ώρα που ο πρωθυπουργός θα φορέσει γραβάτα την οποία έχει δηλώσει ότι θα βάλει όταν διευθετηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Στην Ηρώδου Αττικού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την οριστικοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, παρότι δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, μίλησαν για «σημαντική εθνική επιτυχία» καθώς και για «ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής

οικονομίας από την κρίση».

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον τόνισε ότι «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα».

Αίνιγμα… τα εργασιακά, τα πλεονάσματα και ο ρόλος του ΔΝΤ

Τα «αγκάθια», ωστόσο, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παραμένουν όπως αποδεικνύει και η «προτροπή» Ντάισελμπλουμ για επιπλέον δουλειά όταν επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Τα εργασιακά και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 πρέπει να επιλυθούν πριν αλλάξει η χρονιά και ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε χθες βράδυ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στα δύο πιο «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης: Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος.

Τα επιπλέον μέτρα χρειάζονται δύσκολα φαίνεται ότι θα αποφθεχθούν μετά το 2018 μετά τη γερμανική απαίτηση για πλεονάσματα 3,5%. Υπάρχει και το ΔΝΤ που πιέζει για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους αλλά με τη λήψη νέων δυσβάσταχτων μέτρων.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ανησυχία και την αντιπαράθεση που κορυφώνεται μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για το ελληνικό χρέος καθώς φοβούνται μην επαληθευτεί η ρήση «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

Το άρθρο Γιατί ο Τσίπρας προβάρει τη… γραβάτα μαζί με νέα μέτρα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα