ΔΝΤ: Ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – Σύγκρουση με Ευρώπη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η αντιπαράθεση ΔΝΤ και Ευρώπης για το ελληνικό χρέος κορυφώνεται μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και η αναβολή της… κουβέντας για πιο δραστικές παρεμβάσεις μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.

Τι μεταδίδει

το Bloomberg για την αντίδραση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχος του ΔΝΤ προχώρησε στην εκτίμηση πώς είναι ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το στέλεχος του Ταμείου άσκησε κριτική και για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία επιμένουν οι Ευρωπαίοι για το 2018 και τουλάχιστον για λίγα χρόνια μετά.

Σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους, η προαναφερθείσα πηγή εκτίμησε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των θεσμών για το ελληνικό χρέος υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ελάφρυνση και κρίνοντας ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM, που εγκρίθηκαν από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το χρέος

Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη τουλάχιστον να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η διάσταση των απόψεων επιχειρήθηκε να… εξωραϊστεί, έπειτα από τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ που δήλωσε ότι η πλήρης μετάθεση αυτής της συζήτησης για το 2018 είναι η πάγια ευρωπαϊκή θέση και ότι το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό».

Το Ταμείο δεν συμφωνεί και την εμμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. Το στέλεχος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως και να δεχτεί το 3,5%, αλλά ξεκαθάρισε ότι το ιδανικό θα ήταν το «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%.

Σύμφωνα απάντα με την ίδια πηγή, όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται ότι ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το ΔΝΤ κατηγορείται άδικα για πιέσεις για περαιτέρω λιτότητα ενώ άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

Το άρθρο ΔΝΤ: Ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – Σύγκρουση με Ευρώπη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα