Γ. Στουρνάρας: Βήμα-βήμα η άρση των capital controls

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σταδιακά θα χαλαρώσουν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος(ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα.Ο τελευταίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters τονίζει ότι: «σταδιακά πρόκειται να άρουμε τους περιορισμούς που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων συντόμως. Ωστόσο
η πλήρης άρση τους βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Για να φθάσουμε εκεί απαιτείται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, και να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα όμως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη».Άλλωστε ο διοικητής της ΤτΕ ξεκαθάρισε ότι αν δεν ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους η Ελλάς δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ αγοράς κρατικών ομολόγων) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνοντας ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο εν λόγω πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από το αν το Δημόσιο Χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει στα χέρια της συγκεκριμένα μέτρα για το Δημόσιο Χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του» είπε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.Παρά ταύτα ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η: «Κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει μία δοκιμαστική έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας στις αγορές στο άμεσο μέλλον».Όσον αφορά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων κατά 40% έως το 2019. Επιπρόσθετα απεκάλυψε ότι η ΤτΕ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Μάλιστα η ΤτΕ πρόκειται να χορηγήσει άδεια σε έξι από αυτές, ενώ θ΄ακολουθήσουν και άλλες στη συνέχεια.

Το άρθρο Γ. Στουρνάρας: Βήμα-βήμα η άρση των capital controls εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα