Έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη της Malaysian Airlines

Έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysian Airlines πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας το πρωί του Σαββάτου, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Ραζάκ επιβεβαίωσε και χαρακτήρισε σκόπιμη ενέργεια την αλλαγή πορείας του αεροσκάφους η τύχη του οποίου αγνοείται από το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με έναν ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι του 53χρονου κυβερνήτη Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου

που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ για να παρουσιάσει τα νεότερα στοιχεία των ερευνών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απέφυγε πάντως να κάνει ευθέως λόγο για αεροπειρατεία αν και είπε ότι κάποιος κατεύθυνε σκόπιμα το Boeing 777 προς τα δυτικά, αφού πρώτα απενεργοποίησε τα συστήματα επικοινωνίας.

«Παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σε αεροπειρατεία, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι ερευνούμε ακόμη όλες τις πιθανότητες για το τι οδήγησε την πτήση ΜΗ370 να παρεκκλίνει της πορείας της», είπε ο κ. Ραζάκ από την Κουάλα Λουμπούρ, προσθέτοντας πως η έρευνα θα στραφεί εκ νέου στο πλήρωμα και στους επιβάτες.

Ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι σταματούν οι έρευνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προκειμένου όλες οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση να επικεντρωθούν σε άλλες ζώνες, κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι το αεροπλάνο που εντοπίστηκε από στρατιωτικά ραντάρ ήταν πράγματι το Boeing 777.

Ο Ραζάκ, που έκανε λόγο για μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, είπε ότι η τελευταία επικοινωνία του με δορυφόρο έγινε 6 ώρες από τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τις οθόνες των ραντάρ.

Σύμφωνα με αυτά τα δορυφορικά δεδομένα το αεροσκάφος μπορεί να ακολούθησε δύο αεροδιαδρόμους: είτε αυτόν της Βόρειας Ταϊλάνδης μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν είτε, νοτιότερα, αυτόν της Ινδονησίας προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, πρόσθεσε, οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν πόσο μακριά θα μπορούσε να είχε φτάσει στο διάστημα αυτό.

Ο Ραζάκ, αφού ευχαρίστησε τις 15 χώρες που συμμετέχουν στις έρευνες και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των 239 επιβατών και μελών του πληρώματος που αγωνιούν για απαντήσεις είπε η Malaysian Airlines έχει αναλάβει να ενημερώσει τους συγγενείς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας επικοινωνεί με τις κυβερνήσεις των χωρών που είτε είχαν πολίτες τους στο αεροπλάνο είτε βοηθούν στον εντοπισμό του.

Ποιος είναι ο 53χρονος Ζάχαρι Αχμαντ Σαχ

Ο πιλότος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που αγνοείται ήταν λάτρης Boeing 777 σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όταν είχε ρεπό πέρναγε τον ελεύθερο χρόνο του σε έναν προσομοιωτή πτήσεων που είχε εγκαταστήσει στο σπίτι του.

Ο 53χρονος Ζάχαρι Αχμαντ Σαχ, ο πιλότος του αεροσκάφους με τους 239 επιβαίνοντες που είχε προορισμό το Πεκίνο κι είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ, ήθελε ανέκαθεν να κάνει αυτό το επάγγελμα κι είχε ενταχθεί στο προσωπικό της Malaysia Airlines το 1981.

Υπάλληλοι της εταιρείας που εργάζονταν μαζί του είπαν ότι ο Ζάχαρι γνώριζε υπερβολικά καλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Boeing 777 καθώς έκανε συνεχώς πρακτική εξάσκηση στον προσομοιωτή.

Ο Ζάχαρι είχε εγκαταστήσει τον προσομοιωτή για Μπόινγκ 777 στο σπίτι του σε προάστιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, όπου κατοικούν πολλοί εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες καθώς βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στη σελίδα του στο Facebook δείχνουν έναν προσομοιωτή με τρεις οθόνες υπολογιστή, πολλά καλώδια και αρκετούς ηλεκτρονικούς πίνακες.

Το πάθος του για τα αεροπλάνα δεν περιοριζόταν μόνο στο Μπόινγκ 777. Από άλλες φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο Facebook προκύπτει ότι είχε μεγάλη συλλογή από τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη μινιατούρες, περιλαμβανομένου ενός δικινητήριου ελ Ο Ζάχαρι είχε πάρει άδεια εξεταστή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας και εξέταζε πιλότους σε προσομοιωτές πτήσεων, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της Malaysia Airlines, οι οποίοι θεωρούν αδύνατον να ευθύνεται εκείνος με οποιονδήποτε τρόπο για την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Ο Ζάχαρι είχε πετάξει με αεροσκάφη Fokker F50, Boeing 737 και Airbus A300 στις τρεις δεκαετίες και πλέον που εργαζόταν για την Malaysia Airlines. Είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 18.000 ώρες πτήσης, ενώ ο 27χρονος συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ είχε 2.763 κι είχε προσληφθεί στην εταιρεία το 2007.

Keywords
Τυχαία Θέματα