«Ξημερώθηκαν» συμφωνώντας μόνο για τις τράπεζες

Για σήμερα το βράδυ μεταφέρονται οι νέες προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για σύγκλιση απόψεων με την τρόικα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις), στα διαρθρωτικά (ΟΟΣΑ, γάλα-φάρμακα) και στα δημοσιονομικά (διανομή πλεονάσματος, «τρύπα» 2015). Μόνη προσέγγιση και συμφωνία για τις τράπεζες (άμεσα το νομοσχέδιο και η ΑΜΚ της Eurobank).

Στο ραντεβού που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και ολοκληρώθηκε στις 03.00 τα

ξημερώματα του Σαββάτου σε άλλη μια κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τα στελέχη της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), δεν έγινε εφικτή η συμφωνία για τα μεγάλα ακανθώδη θέματα αλλά «έγινε μεγάλη πρόοδος» όπως ανάφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Αύριο το βράδυ (σ.σ.: το Σάββατο) θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο την Δευτέρα» δήλωσε στις 03.15, αμέσως μετά τη συνάντηση, το κορυφαίο στέλεχος και σημείωσε ότι «έγινε μεγάλη πρόοδος» αλλά αρνήθηκε να προβλέψει αν θα υπάρξει τελικά θετική κατάληξη στις διαβουλεύσεις.

«Βρισκόμαστε εντός του στόχου της Κυριακής, δεν μπορώ όμως να πω με σιγουριά» είπε, προσθέτοντας ότι στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Υπουργούς οι οποίοι έχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων της αξιολόγησης.

Για το κρίσιμο πολιτικά θέμα της διανομής μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ο ίδιος τόνισε ότι «η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε με την τρόικα».

Άμεσα νομοσχέδιο-Eurobank

Για τις τράπεζες, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Eurobank θα μπορέσει να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την ιδιωτικοποίησή της σε εννέα ημέρες από την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση και στα προαπαιτούμενα («το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», είπε χαρακτηριστικά).

Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο επισήμανε ότι «εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα».

«Παρέλαση» Υπουργών το Σάββατο

Από τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου αναμένονται αλλεπάλληλες συναντήσεις του τρόικας με Υπουργούς της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν κλεισμένα ραντεβού την Παρασκευή τα οποία όμως αναβλήθηκαν λόγω της τρίωρης συνάντησης της τρόικας με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το θέμα των τραπεζών. Παρούσα την Παρασκευή ήταν και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κυρία Αναστασία Σακελλαρίου.

Στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου αναμένεται στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 11.30 ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, στις 14.00 ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης και στις 15.00 το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματισθεί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών με βασικά θέματα τους όρους πώλησης του φρέσκου γάλακτος και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ανοιχτά μέτωπα

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2014), για το οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «διαφέρουμε με την τρόικα για το ύψος, αλλά αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Καθώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο».

Αμέσως μετά τη συνολική συμφωνία με την τρόικα, την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει επιτύχει έως την προσεχή Δευτέρα, απώτερος στόχος είναι να υπάρξει επιβεβαίωση από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσει η συζήτηση, εντός του Μαΐου, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Η τήρηση του Μνημονίου όρος για το χρέος

Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων».

Έκδοση πενταετών ομολόγων

Η κυβέρνηση, προσδοκά, εξάλλου, να μπορέσει να προσφύγει, από το β΄ εξάμηνο εφέτος, εκ νέου στις αγορές για δανεισμό (σ.σ. δεν έχει υπάρξει επ’ αυτού διαφωνία της τρόικας). Στόχος θα είναι η δοκιμαστική προσφυγή, μέσω ενός μικρού ποσού πενταετών ομολόγων, προκειμένου να εξομαλυνθεί η καμπύλη του χρέους της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα