Επιστρέφει την εντολή ο Μπορίσοφ «για να μην χαθεί χρόνος»

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να επιστρέψει ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και επικεφαλής του GERB, το οποίο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα του κοινοβουλίου σήμερα, επιστρέφει την εντολή σχηματισμού κυβέρνήσης,

προκειμένου να μην χαθεί χρόνος στη διαδικασία για τη συγκρότηση κυβέρνησης, η οποία είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της χώρας.

«Θα γλιτώσουμε τουλάχιστον μισή ώρα έτσι. Δεν πρόκειται να καταθέσω την πρότασή

μου (για κυβερνητικό σχήμα) στη Βουλή καθώς ο νέος τριμερής συνασπισμός είναι πλέον πασιφανής - θα απορριφθεί η πρότασή μας κι αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου», παρατήρησε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

Στις εκλογές της 12ης Μαΐου το GERB με ποσοστό 30,503% δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Στη βουλγαρική βουλή κατάφεραν επίσης να εισέλθουν το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (26,614%), το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (11,293%) και το Ατάκα (7,302%).

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών συγκεντρώνουν μαζί 120 έδρες από τις συνολικά 240 έδρες του κοινοβουλίου. Το GERB εξέλεξε 97 βουλευτές και το Ατάκα με 23 έδρες αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή.

Σε περίπτωση που τελικά δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης, ο βούλγαρος πρόεδρος θα ορίσει προσωρινή κυβέρνηση και με ενιαίο Διάταγμα θα προβεί σε διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη νέων εκλογών, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα