Ένοχος μόνο για τη νόθευση εγγράφου ο Παπακωνσταντίνου- Ποινή φυλάκισης 1 έτους

Ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος και όχι για το κακουργηματικό αδίκημα της απόπειρας απιστίας του Δημοσίου έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τους χειρισμούς τους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.

Επί της ουσίας το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο, ότι ο ίδιος διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα στοιχεία που αφορούσαν τους συγγενείς τους συγγενείς του, μετατρέποντας ωστόσο την αρχική κατηγορία που ήταν κακούργημα σε πλημμέλημα.

«Ήλθε η στιγμή της αλήθειας», υποστήριξε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου

Νικόλαος Πάσσος πριν από την ανακοίνωση της απόφασης. Η απόφαση για την αθώωση Παπακωνσταντίνου υπήρξε ομόφωνη ενώ για την ενοχή του για τη νόθευση εγγράφου ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε ποινή 5 ετών, ωστόσο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή από το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, ενώ 6 από τα μέλη του δικαστηρίου πρότειναν ποινή φυλάκισης 3 ετών. Αυτό σημαίνει, πως ο πρώην υπουργός δεν θα φυλακιστεί, γιατί το αδίκημα είναι πλημμέλημα και η ποινή μετατρέψιμη σε χρηματική.

Υπενθυμίζεται, πως η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. Ο ίδιος εξ αρχής είχε δηλώσει αθώος, ενώ στην απολογία του τόνισε ότι πρόκειται για «στημένη ιστορία». Η δίκη ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη 24 Μαρτίου, μετά από 14 συνεδριάσεις.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα