Ελπίδες από την επαφή Μέρκελ-Κάμερον στο Νταβός

Θα μπορούσε να γίνει ένα άτυπο ντιμπέϊτ για το μέλλον της Ευρώπης: Άγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον μιλούν σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η ομιλία της καγκελαρίου έχει προγραμματιστεί για τις 15:15 ώρα Ελλάδας. Η Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να επισημάνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που, κατά την άποψή της, χρειάζεται η Ευρώπη προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική

και να υπερβεί τη σημερινή κρίση. Με ενδιαφέρον αναμένονται ενδεχόμενες προτάσεις της στο θέμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ.

Αναλυτές στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιμένει πλέον στο ζήτημα της άμεσης αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς το εγχείρημα κρίνεται ιδιαίτερα χρονοβόρο σε σχέση με τα αποτελέσματα που αναμένεται να αποφέρει.

Σε αντίστοιχη περσινή ομιλία της στο Νταβός η κ.Μέρκελ είχε απευθύνει έκκληση για «περισσότερη Ευρώπη» και δημοσιονομική πειθαρχία, υποστηρίζοντας ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στην ευρωζώνη προέρχονται από το χάσμα ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της. Είχε επισημάνει πάντως ότι στο παρελθόν η Γερμανία και η Γαλλία είχαν παραβιάσει το σύμφωνο σταθερότητας, την τήρηση του οποίου ζητούν σήμερα από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Την καγκελάριο συνοδεύουν φέτος στο Νταβός ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και άλλοι τέσσερις υπουργοί.

Κάμερον για διαφάνεια και φορολογία

Στις 11:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία θα επικεντρωθεί στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και της διαφάνειας στις συναλλαγές, καθώς και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής στην οποία επιδίδονται ισχυρές πολυεθνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρητ δήλωσε στο Sky News ότι ο κ. Κάμερον δεν πρόκειται να μιλήσει για την Ευρώπη και το δημοψήφισμα που εξήγγειλε κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Λονδίνο.

Οι χθεσινές εξαγγελίες Κάμερον προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία. «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη ενοποίηση» δήλωσε στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε. Σκωπτικό ήταν το σχόλιο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Νταβός: «Όταν ένας πολιτικός λέει ότι θα κάνει δημοψήφισμα μετά τις εκλογές, στην πραγματικότητα δεν σκέφτεται το δημοψήφισμα, αλλά τις εκλογές» ανέφερε ο Γερμανός πολιτικός. Τις εξαγγελίες Κάμερον επέκρινε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. «Αυτό που μας ζητάει είναι ούτε λίγο ούτε πολύ να διαλύσουμε την ΕΕ, για να συνεχίσει η Βρετανία να ανήκει σε αυτήν» τονίζει ο Φίσερ σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση.

Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και ανησυχία για νέους επιχειρηματικούς κινδύνους εκφράζουν οι συμμετέχοντες στο Νταβός. Η διάχυτη απαισιοδοξία του 2012 για την κρίση στην ευρωζώνη έδωσε τη θέση της σε μία πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση. Άλλωστε τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλά: η Ελλάδα έχει διαγράψει μέρος του χρέους της, οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν σε νέα πακέτα διάσωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπίσει το κοινό νόμισμα με όλα τα μέσα. Έτσι, το φετινό σύνθημα του Νταβός αφήνει να διαφανεί μία αχτίδα αισιοδοξίας.

Αυτό επισημαίνει στην εναρκτήρια ομιλία του και ο επικεφαλής του «Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ» Κλάους Σβαμπ: «Ελπίζω, όταν αποχωρήσετε από αυτό το φόρουμ, να έχετε πάρει μαζί σας ένα όραμα που θα είναι κάτι περισσότερο από μία απλή διαχείριση κρίσης, ένα όραμα που θα έχει αναπτύξει τη δική του δυναμική».

Ρεκόρ συμμετοχών από «υψηλούς προσκεκλημένους»

Στις 2.500 ανέρχονται οι συμμετοχές στο Νταβός. Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία της Ρωσίας: ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβένγιεφ ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που μίλησε στους συμμετέχοντες το βράδυ της Τετάρτης. Άλλωστε οι εξελίξεις στη ρωσική οικονομία θα συζητηθούν στο Νταβός, όπως επίσης οι εξελίξεις στην Κίνα, στη Νιγηρία ή στη Νότια Αφρική. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο πρόεδρος του Ισραήλ και επτά Αμερικανοί γερουσιαστές.

Ο Μπόργκε Μπρέντε, ένας από τους διοργανωτές του Νταβός, είναι ικανοποιημένος: «Σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, συμμετέχουν φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Επιπλέον έχουμε 350 υπουργούς ή εκπροσώπους κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, καθώς και τους προεδρεύοντες στο G20, στο G8, στην ΕΕ, στις χώρες BRICS, καθώς και τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν».

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι βέβαια επιχειρηματίες. Άλλωστε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια, αλλά αποκλειστικά από συνδρομές των 1.000 επιχειρήσεων-μελών του Φόρουμ. Οι συνδρομές κυμαίνονται από 34.000 έως 400.000 ετησίως. Και αυτή τη χρονιά οι άνθρωποι της αγοράς θα συζητήσουν για τις ευκαιρίες, αλλά και πιθανούς νέους κινδύνους για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Το ρίσκο της «ψηφιακής πυρκαγιάς»

Στην ετήσια μελέτη επιχειρηματικών κινδύνων Global Risk Study που εξέδωσε και φέτος το Φόρουμ, επισημαίνεται για παράδειγμα μία νέα πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην εποχή των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης επικοινωνίας: η «ψηφιακή πυρκαγιά», δηλαδή η παραπληροφόρηση ή και διαστρέβλωση μέσω διαδικτύου, που μέσα σε ελάχιστο χρονικό μπορεί να εξοντώσει μία επιχείρηση ή τουλάχιστον να της δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Ο Ράινερ Έκλοφ, αναλυτής κινδύνου στην ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, εξηγεί: «Ψηφιακή πυρκαγιά σημαίνει ότι το Ιντερνέτ ή τα social media ναι μεν προσφέρουν ευκαιρίες για όσους θέλουν να διαδώσουν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν, ενέχουν όμως και τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης: μέσω των διαύλων αυτών μπορεί να διαδοθούν και η προπαγάνδα και η μισαλλοδοξία και μάλιστα χωρίς έλεγχο και με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έκρυθμες καταστάσεις, σε δολοφονίες, επαναστάσεις, ένοπλες συγκρούσεις».

Ακόμα και χωρίς έκρυθμες καταστάσεις οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, λέει ο Ελβετός αναλυτής και δίνει ένα παράδειγμα από τον κλάδο των αερομεταφορών. Η αμερικανική εταιρία United Airlines είδε τη μετοχή της να πέφτει 10%, όταν έγινε μόδα στο You Tube μία αυθόρμητη αντίδραση ενός επιβάτη: «Ένας μουσικός ταξίδευε με την United Airlines και είδε ότι κατά τη μεταφορά υπέστη ζημιές η κιθάρα του. Οι υπεύθυνοι για την εξυπηρέτηση των πελατών απαξιούσαν να ασχοληθούν μαζί του. Τί έκανε λοιπόν; Έγραψε ένα τραγούδι για την σπασμένη του κιθάρα, έφτιαξε κι ένα βίντεο με τίτλο ‘United breaks guitars’ και αυτό το βίντεο το είδαν δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στο You Tube. Μόνο με αυτό, η United πρέπει να έπαθε ζημιά εκατομμυρίων στη δημόσια εικόνα της...».

Πληροφορίες από: Deutsche Welle

Keywords
μερκελ, νταβος, sky news, deutsche welle, ελλαδα, γαλλια, υπουργοι, sky, news, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, νέα, τραπεζες, global, risk, study, εταιρεία, swiss, σημαίνει, media, μισαλλοδοξία, εθνικη τραπεζα, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, αποτελεσματα, βιντεο, χωρες, αφρικη, βερολινο, γερμανια, ηγετης, θεμα, ισραηλ, κιθαρα, κινα, λονδινο, μοδα, οικονομια, σημερινη, τηλεοραση, ωρα, news, swiss, αισιοδοξια, αχτιδα, βραδυ, γινει, δικη, δωδεκα, δολοφονιες, εγινε, εγχειρημα, εξυπηρετηση, εποχη, επτα, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, ζημια, ιντερνετ, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, μισαλλοδοξία, νιγηρια, νοτια αφρικη, οραμα, πειθαρχια, προβληματα, ρυθμισεις, ρισκο, συζητηση, φορα, χασμα, ωρα ελλαδας, ανηκει, sky, deutsche welle, global, ιδιαιτερα, ξενος, media, μελετη, πληροφοριες, risk, study, σημαίνει, sky news, τραπεζα
Τυχαία Θέματα