Έκθεση καταπέλτης για την επέμβαση στο Ιράκ το 2003, διασυρμός και οργή για τον Τ. Μπλερ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η πρόσφατη έκθεση του Τζ. Σίλκοτ με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για την Βρετανική εμπλοκή στην στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, καταλογίζει ευθύνες στον τότε Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τόνι Μπλερ, με το αιτιολογικό ότι τα βρετανικά στρατεύματα που εστάλησαν εκεί, είχαν πλημμελή εκπαίδευση, ενώ ο σχεδιασμός τόσο για την εισβολή όσο και για τις συνέπειες αυτής, ήταν πρόχειρος και ανεπαρκής.

Αμετανόητος ο Τόνι Μπλερ

Ο Τόνι Μπλερ εμφανίστηκε με απολογητική διάθεση ζητώντας συγνώμη για τα λάθη που έγινα κατά την επέμβαση στο Ιράκ, ωστόσο επέμεινε στην υπεράσπιση των ουσιαστικών πλευρών της επέμβασης, υποστηρίζοντας πως μετά από αυτή, «ο κόσμος έγινε ασφαλέστερος». Στον αντίποδα, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Τζ. Σίλκοτ, χαρακτηρίζουν την επέμβαση ως «πρόωρη» ενώ καταλογίζεται στον Τόνι Μπλερ η άνευ όρων στήριξή του στους χειρισμούς Τζορτζ Μπους, τότε Προέδρου των ΗΠΑ.

Στην παρουσίαση των σχετικών αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έκθεσης, ο Τζ. Σίλκοτ απεφάνθη, «πως η συγκεκριμένη επέμβαση δεν ήταν αναπόφευκτη, καθώς δεν είχε εξαντληθεί το σύνολο των διπλωματικών και ειρηνευτικών μέσων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν». Ακόμη περισσότερο η έκθεση εστιάζει στην κινήσεις που έγιναν μετά την επέμβαση στο Ιράκ και την απομάκρυνση από την εξουσία του Σαντάμ Χουσείν, εκτιμώντας πως το σύνολο του σχεδιασμού ήταν κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τόνι Μπλερ, ο οποίος εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου στο οποίο υποστηρίζει ότι έδρασε » με γνώμονα τον συμφέρον της χώρας» εκφράζοντας για άλλη μια φορά την λύπη του, χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα πίσω σε ότι αφορά στην ουσία της απόφασης για την εισβολή στο Ιράκ, καθώς όπως δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, η αποχώρηση του Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία ήταν επιβεβλημένη, ώστε «να πάψει να συνιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».

«Συγνώμη» από τον Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο νυν ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του κόμματός του για την τότε απόφαση της συμμετοχής της Μ. Βρετανίας στην επέμβαση στο Ιράκ. Να σημειωθεί ότι τότε ο Τζέρεμι Κόρμπιν ως μέλος του κόμματος των Εργατικών είχε ψηφίσει κατά της επέμβασης στο Ιράκ, όσο και της συνεπακόλουθης συμμετοχής της Μ. Βρετανίας σε αυτή.

Άλλωστε το ζήτημα της εισβολής στο Ιράκ το 2003 έχει διχάσει και το κόμμα των εργατικών, καθώς η πλειοψηφία των μελών του είχε ψηφίσει υπέρ αυτής, με τον σημερινό ηγέτη του κόμματος Τζέρμι Κόρμπιν να αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για μια έκδηλη πολιτική αντίφαση που δυσχεραίνει εξαιρετικά την διαχείριση των πορισμάτων της έκθεση του Τζ. Σίλκοτ από το Κόμμα των Εργατικών.

Θλίψη και οργή από την κοινή γνώμη

Ύστερα από κάλεσμα της οργάνωσης Stop the War, διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης, η οργή και η θλίψη ήταν διάχυτες, καθώς επρόκειτο στην πλειοψηφία τους για ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους κατά την την επέμβαση στο Ιράκ.

Η οργή κατά του Τόνι Μπλερ ήταν έκδηλη, με τους διαδηλωτές να καταφέρονται εναντίον του για μια απόφαση που στοίχισε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη ημέρα της επέμβασης 200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Η οργή γίνεται ακόμη πιο έντονη από τις αποκαλύψεις της Επιτροπής περί της πλήρους στήριξης του Τόνι Μπλερ στους χειρισμούς του Τζορτζ Μπους, που αποδεικνύεται από την γνωστοποίηση σχετικών μηνυμάτων όπου ο Τόνι Μπλέρ του δήλωνε την πλήρη στήριξη του «ότι και αν συμβεί» όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει.

Το άρθρο Έκθεση καταπέλτης για την επέμβαση στο Ιράκ το 2003, διασυρμός και οργή για τον Τ. Μπλερ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα