Εισαγγελείς: Να μην κλείσει αλά Siemens, το σκάνδαλο Volkswagen

Την αντίθεση τους ως προς το να επιληφθεί μόνο η γερμανική Δικαιοσύνη για το πολύκροτο σκάνδαλο της Volkswagen, εξέφρασαν οι Ελληνες εισαγγελείς αλλά και εισαγγελικοί λειτουργοί άλλων κρατών σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία με τους Γερμανούς συναδέλφους τους.

Εισαγγελικοί λειτουργοί από 18 κράτη υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά από την Δικαιοσύνη της χώρας τους η υπόθεση των «πειραγμένων» λογισμικών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και ζήτησαν

να διαβιβαστούν σε αυτούς όλες οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για το θέμα.
Το σχετικό αίτημα υπέβαλαν εισαγγελικοί λειτουργοί από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ολλανδική πόλη στο πλαίσιο της Eurojust.
Από την πλευρά τους οι Γερμανοί Εισαγγελείς υποστήριξαν πως αν σχηματιστούν δικογραφίες ανά κράτος, θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιόποινου».
Στην θέση των Γερμανών αντέδρασαν πρώτοι οι Έλληνες Εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Τζούρας, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης στην περίπτωση που επιληφθεί η γερμανική Δικαιοσύνη.

Ελληνες Εισαγγελείς: Να μην γίνει όπως στην υπόθεση Siemens

Μάλιστα επικαλέστηκαν την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς της Siemens.
«Στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα» φέρονται να είπαν οι δύο Έλληνες εισαγγελείς βρίσκοντας σύμφωνους με τους δικούς τους προβληματισμούς πολλούς συναδέλφους τους, με πρώτη την πολυπληθή αμερικανική αντιπροσωπεία.

«Στα μαλακά» από τη γερμανική Δικαιοσύνη

Στη συνάντηση τονίστηκε μάλιστα, πως για την συγκεκριμένη υπόθεση στην Γερμανία, βάσει της νομοθεσίας προβλέπονται χρηματικές ποινές και όχι ποινικές κυρώσεις.

Το «γερμανικό αίτημα» θα κριθεί τελικώς σε επόμενη συνάντηση προκειμένου οι Γερμανοί εισαγγελείς να εκθέσουν στους συναδέλφους τους τα επιχειρήματα τους.

Η έρευνα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο με τις ενδείξεις ρύπων στα συγκεκριμένα γερμανικά αυτοκίνητα, το οποίο αποκαλύφθηκε, όπως και η υπόθεση της Siemens, στις ΗΠΑ.
Η έρευνα που διατάχθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, αναζητά ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως αυτή της κακουργηματικού βαθμού απάτης σε βάρος του Δημοσίου, κατηγορία που αφορά ζημιά από χρηματικά ποσά που σχετίζονται με τέλη ταξινόμησης.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της VW στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ την παραίτηση του υπέβαλε ο Μαικλ Χορν, πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στις ΗΠΑ.
Η παραίτηση του Χορν ανακοινώθηκε σχεδόν έξι μήνες μετά την παραδοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι εγκατέστησε παράνομο λογισμικό, το οποίο επέτρεπε την παραποίηση των δεδομένων εκπομπής ρύπων σε 580.000 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα