«Αδειάζει» η Κομισιόν τον Τσίπρα ως προς την ανθρωπιστική βοήθεια

Μέσω του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα δοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και όχι μέσω της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό επανέλαβε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, απορρίπτοντας το αίτημα που διατύπωσε δημόσια ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο και την Κομισιόν να στηρίξει απευθείας το ελληνικό κράτος που χτίζει «10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα, κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει καμία ΜΚΟ» όπως είπε επί λέξει.

«Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε:
«Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση».

Η Κομισιόν απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης

Από την πλευρά της η Κομισιόν δεν δέχεται να δοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό επανέλαβε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως είπε, ήρθε στην Αθήνα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας «ακριβώς για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί ο μηχανισμός αυτός θα παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δικών μας εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είναι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ή οργανώσεις όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες μεγάλες ΜΚΟ, αλλά θα γίνεται πάντα σε συνεργασία και σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση και με τις Αρχές».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει, γιατί μόνο έτσι αυτή η υλοποίηση θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» πρόσθεσε. «Πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί ως ομάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, με στόχο να παράσχουμε το συντομότερο δυνατό αυτήν τη βοήθεια που χρειάζεται ο πρόσφυγας» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν 100 εκατ. τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα και έχουν περάσει στο δικό του χαρτοφυλάκιο, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Όχι, όπως έχω πει το χρηματοδοτικό σκέλος βρίσκεται σε εξέλιξη και τα λεφτά θα περάσουν στο δικό μου χαρτοφυλάκιο μετά την έγκριση από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σε ερώτημα για το ποιο είναι τελικά αυτό το ποσό για την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να αναφέρει ευθέως. Απλά αρκέστηκε να πει ότι το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας για τα επόμενα τρία χρόνια είναι 700 εκατ. ευρώ: 300 εκατ. φέτος, 200 εκατ. τον επόμενο χρόνο και 200 εκατ. το 2018. «Ο μηχανισμός δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα, αναφέρεται σε όποιες χώρες θα έχουν τις ειδικές συνθήκες, που αυτήν τη στιγμή μόνο η Ελλάδα έχει» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα