Εμπορία ανθρώπων… η δουλεία στον 21ο αιώνα

-Στην Ελλάδα διακινούνται 40.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους ανήλικα κορίτσια ηλικίας 12-14 ετών, τα οποία προωθούνται στη βιομηχανία του σεξ

Σύγχρονη μορφή δουλείας του 21ου αιώνα αποτελεί στις μέρες μας η εμπορία ανθρώπων, όπου άνθρωποι παράγουν κέρδος από την εκμετάλλευση και τον έλεγχο που ασκούν εις βάρος άλλων ανθρώπων. Άνθρωποι πωλούνται και αγοράζονται και ζουν κάτω από συνθήκες δουλείας.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κίτσιου

Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων προέρχονται από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Ανάμεσά τους

μπορεί να είναι γυναίκες, παιδιά και άντρες που εξωθούνται στη βιομηχανία του σεξ, που εξαναγκάζονται ή εξαπατώνται σε σεξουαλικές πράξεις με σκοπό το κέρδος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Α21 εκστρατείας Μαρία Σταμάτη, «27 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων οι μισοί είναι γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Στην Ελλάδα διακινούνται 40.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 12-14 ετών, τα οποία προωθούνται στη βιομηχανία του σεξ».

Η Ελλάδα κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως «το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη». Είναι βασική χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα και αποτελεί την κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων μεταφέρονται συχνά από τους διακινητές τους στο εσωτερικό της χώρας ή κατά μήκος των συνόρων, για να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους. Αποτελεί ένα καλά κρυμμένο έγκλημα στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν τη σκληρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνει στην ίδια την πόλη τους. Σύμφωνα με δήλωση της αναφοράς για την εμπορία ανθρώπων «Trafficking in Persons Report», η πλειοψηφία των θυμάτων στην Ελλάδα προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και την Αφρική.

Πανελλαδική γραμμή πληροφόρησης 1109

Για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων δημιουργήθηκε στις 3 Απριλίου η τηλεφωνική γραμμή 1109. «Πρόκειται για μια πανελλαδική γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων, όπου άνθρωποι μπορούν να καλούν και να παίρνουν πληροφορίες, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και να καταγγείλουν περιστατικά που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, τα οποία σχετίζονται με το φαινόμενο αυτό», εξηγεί η κα Σταμάτη, για να συμπληρώσει: «Λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα και εξυπηρετεί τηλέφωνα σε 170 γλώσσες».

Η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων προσπαθεί να λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής και για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα τηλεφωνήματα παραμένουν απόλυτα εμπιστευτικά και ανώνυμα, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Γραμμής Πληροφόρησης 1109. Επομένως, οποιοσδήποτε γνωρίζει περιστατικό που έχει σχέση με την εμπορία ανθρώπων ή έχει απορίες ή αν ακόμη έχει απειληθεί ο ίδιος, μπορεί να επικοινωνήσει με το 1109 χωρίς ενδοιασμούς.

Πρωτοβουλία της Α21 campaign

Η γραμμή λειτουργεί με την υποστήριξη της Α21 εκστρατείας,

Keywords
Τυχαία Θέματα