Θέλουν να δουλέψουν, αλλά δεν τους αφήνει η… Εφορία

Τραγελαφικές καταστάσεις καταγράφονται στις Εφορίες της ταλαιπωρημένης αυτής χώρας, με χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες που προσπαθούν απεγνωσμένα να πάρουν φορολογική ενημερότητα για να προωθήσουν όποιες δουλειές τους έχουν απομείνει και τους βλοσυρούς καλοβολεμένους κλειδοκράτορες υπαλλήλους των Εφοριών να απορρίπτουν κάθε αίτημα. Σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους οι Εφορίες αρνούνται την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, ακόμη κι αν οι πραγματικές οφειλές είναι κυριολεκτικά ψίχουλα…

Στο Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν, με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαΐου,

ότι στις «μαύρες λίστες» των οφειλετών περιλαμβάνονται περισσότεροι από 900.000 μικροοφειλέτες, που καθυστερούν οφειλές τους και θα λάβουν «προειδοποιητικό σημείωμα» από τις ΔΟΥ. Πρόκειται για πολύ μικρές οφειλές, οι περισσότερες κάτω και από μόλις 5.000 ευρώ. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως 1 εκατομμύριο πολίτες χρωστούν συνολικά τα 40 δισ. από τα 43 δισ. ευρώ, δηλαδή από 4.000 ευρώ κατά μέσον όρο.

Στους 1 εκατομμύριο πολίτες αυτούς περιλαμβάνονται μόνο όσοι τα χρέη τους έχουν μείνει απλήρωτα για τουλάχιστον 4 μήνες, μετά την τελευταία προθεσμία πληρωμής τους. Ο πραγματικός αριθμός τους ξεπερνά το 1,3 εκατομμύρια πολίτες και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες, μόλις οι φορολογούμενοι παραλάβουν και τα εκκαθαριστικά με το τριπλό χαράτσι τις επόμενες μέρες ή βδομάδες.

Αν συνυπολογιστούν και όσοι μπήκαν με τα χίλια ζόρια σε μια ρύθμιση, που τελικώς θα τη χάσουν ή και οι συνοφειλέτες αυτών, τους οποίους επίσης «στριμώχνει» πια η εφορία για να πληρώσουν αυτοί τα χρέη συγγενών ή πρώην συνεργατών τους, εκτιμάται πως φτάνουν συνολικά στα 2 εκατομμύρια εκείνοι που θα μένουν «εκτός αγοράς» -από τα 4,5εκατ. που θεωρούνται από οικονομικής άποψης ως «ενεργοί» πολίτες- γιατί μπήκαν στον «μαυροπίνακα» των χρεών προς το δημόσιο.

Το πρόβλημα αναγνωρίζουν και επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που αναζητούν λύση στο πρόβλημα. Ξέρουν ότι «εξ ανάγκης» πολλοί αφήνουν τα χρέη τους απλήρωτα για να καταστούν ληξιπρόθεσμα και να ζητήσουν έπειτα από τον έφορο μια ρύθμιση, για να αρχίσουν να πληρώνουν με δόσεις. Η μέθοδος αυτή όμως των «ρυθμίσεων οφειλών» δεν φαίνεται χρήσιμη για όσους έχουν πολύ μικρά χρέη, γιατί και η δόση που μπορεί να διακανονίσει ο έφορος δεν είναι μικρότερη από 300 ευρώ τον μήνα. Η ρύθμιση για πληρωμή χρεών με δόσεις των 100 ευρώ τον μήνα αποτελεί πια παρελθόν και πολλοί ήδη την χάσανε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ζητήσουν πάλι φορολογική ενημερότητα, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο στη ζωή τους. Ο πραγματικός λόγος λοιπόν που δεν κάνουν την είσοδό τους νέοι επαγγελματίες στην αγορά και πολλά επαγγέλματα παραμένουν και πάλι «κλειστά» για κάποιον που φιλοδοξούσε να στήσει μια δική του επιχείρηση, είναι τελικά η γραφειοκρατία και η άρνηση των γραφειοκρατών να χορηγήσουν Πιστοποιητικό Φορολογικής Ενημερότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα