«Δυναμώνουν» τα στοιχεία για την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς

Σχεδόν επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς ήρθε από τους επιστήμονες του CERN, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι τελευταίες λεπτομερέστερες αναλύσεις δίνουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι επρόκειτο για το μποζόνιο. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2012 διατυπώθηκε για πρώτη φορά η εκτίμηση για την ύπαρξή του και έκτοτε οι φυσικοί εξέτασαν όλα τα δεδομένα λεπτομερώς, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν επρόκειτο για λάθος.

Το μποζόνιο Χιγκς,

συνδέεται με ένα πεδίο, το οποίο προσδίδει μάζα σε υποατομικά σωματίδια, όταν διέρχονται μέσα από αυτό. «Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με το μποζόνιο Χιγκς, ωστόσο θα μας πάρει πολύ καιρό ακόμα να καταλάβουμε τι είδους μποζόνιο Χιγκς είναι αυτό», ανέφερε ο Τζόε Ινκαντέλα, επικεφαλής της μίας εκ των δύο ομάδων επιστημόνων που δουλεύουν πάνω στον εντοπισμό του σωματιδίου.

Το CERN τονίζει ότι παραμένει το ερώτημα αν πρόκειται για το μποζόνιο του Χιγκς του Καθιερωμένου Προτύπου Σωματιδιακής Φυσικής ή για το ελαφρύτερο των μποζονίων που περιγράφονται σε ορισμένες θεωρίες οι οποίες υπερβαίνουν το Πρότυπο.

Η προσπάθεια για το μποζόνιο Χιγκς άρχισε από τη δεκαετία του 1950 και συμμετείχαν τα μεγαλύτερα μυαλά της φυσικής, με σκοπό να διατυπωθεί μία επαρκής θεωρία για τον μηχανισμό που προσδίδει μάζα στα άυλα σωματίδια. Χωρίς σωματίδια με μάζα, δεν θα ήταν να δυνατόν να υπάρξει ο Κόσμος όπως τον ξέρουμε, με αστέρια, πλανήτες, γαλαξίες, και τη ζωή στη Γη.

Ο Πήτερ Χιγκς διατύπωσε πρώτος την πιο πειστική θεωρία για το πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα