Δίπλα-δίπλα στον εγκέφαλο αγάπη και μίσος

Μια λεπτή γραμμή είναι αυτή που χωρίζει το αίσθημα της αγάπης από εκείνο του μίσους, καθώς το κύκλωμα που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του ενός συναισθήματος εμπλέκεται και στην αντίστοιχη παραγωγή του άλλου. Η μόνη διαφορά, όμως, του μίσους με την αγάπη είναι ότι αυτό σχετίζεται και με ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λογική, ενώ η αγάπη από την άλλη… δεν έχει λογική!

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης του University College στο Λονδίνο, οι απεικονίσεις εγκεφάλων από ανθρώπους στους οποίους προβλήθηκαν εικόνες ατόμων που μισούσαν, αποκάλυψαν δραστηριότητα, η οποία ως ένα σημείο

πραγματοποιείται στις ίδιες περιοχές που σχετίζονται με την αγάπη. «Η σχέση αυτή μπορεί να αποδεικνύει το λόγο που η αγάπη και το μίσος συνδέονται τόσο μεταξύ τους στη ζωή» σχολιάζουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευση. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα μοναδικό μοτίβο δραστηριότητας στον εγκέφαλο σχετικά με το μίσος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, Semir Zeki.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα έδειξε σε 17 άντρες και γυναίκες, εικόνες ατόμων που οι ίδιοι είχαν δηλώσει ότι μισούν, καθώς και εικόνες τριών οικείων και αγαπημένων τους προσώπων. Να σημειωθεί ότι τα «πρόσωπα του μίσους» ήταν πρώην ερωτικοί σύντροφοι ή ανταγωνιστές στη δουλειά, εκτός από την περίπτωση ενός… διάσημου πολιτικού!

Αυτό που έδειξαν οι απεικονίσεις του εγκεφάλου ήταν μια ακολουθία δραστηριότητας σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που οι επιστήμονες ονόμασαν «κύκλωμα του μίσους» που ενεργοποιήθηκε όταν τα άτομα είδαν πρόσωπα που απεχθάνονταν. Μάλιστα, το κύκλωμα αυτό ήταν διαφορετικό από αντίστοιχη εγκεφαλική δραστηριότητα που παρατηρείται στο φόβο, την απειλή και τον κίνδυνο.

Μία από τις περιοχές που ενεργοποιεί το «κύκλωμα του μίσους» θεωρείται κρίσιμη στην πρόβλεψη των αντιδράσεων άλλων ανθρώπων, στοιχείο που θεωρείται κλειδί όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με άτομο που μισεί.

Επιπλέον, εγκεφαλική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στον πρόσθιο κεντρικό λοβό, περιοχή που ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι βλέπουν ένα αγαπημένο πρόσωπο. «Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την περιοχή αυτή με επιθετικές συμπεριφορές», ανέφερε ο Ζέκι.

Παράλληλα, υπήρξαν και σημαντικές διαφορές. Μεγάλο μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, περιοχής που συνδέεται με την κρίση και την αιτιολογία, απενεργοποιείται με το αίσθημα της αγάπης σε σχέση με το μίσος, ενώ οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι ερωτευμένοι άνθρωποι συχνά είναι λιγότερο κριτικοί προς τον σύντροφό τους σε σχέση με κάποιον που μισούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα