Ο Α. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και εκπρόσωπος της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 6/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το δίλημμα του Ε. Βενιζέλου:
"Μαζί συνδιαμορφώσαμε αυτή την πολιτική":

«Όχι μόνο συμφωνώ με την πολιτική και τη θέση αυτού του διλήμματος ή καλύτερα και με αυτό το ξεκαθάρισμα απέναντι στον Έλληνα πολίτη, αλλά μαζί με τον κ. Βενιζέλο διαμορφώσαμε αυτή την γραμμή την προηγούμενη εβδομάδα...».

Δημοσιογράφος: Είχατε ενημερωθεί δηλαδή;

Α. Λοβέρδος: «Συνδιαμορφώσαμε αυτήν την πολιτική».

Δημοσιογράφος: Είχατε συνδιαμορφώσει λοιπόν αυτό το δίλημμα;

Α. Λοβέρδος: «Στην ομιλία μου στην εκδήλωση της νεολαίας στο Γκάζι την περασμένη βδομάδα αυτά είχα πει και τα είχα πει και στον συνάδελφό σας κ. Κουρτάκη. Ταυτίζομαι με την πολιτική αυτή. Με τον κ. Αηδόνη και με βουλευτές του ΠαΣοΚ συγκροτούμε ένα σύνολο 30 βουλευτών στο οποίο στηρίζει η χώρα την πορεία της. Αν εμείς σκεφτόμασταν αλλιώς, ότι δηλαδή δεν υπάρχει δεδηλωμένη και κυβέρνηση... Θέλω να απευθυνθώ μέσω της εκπομπής σας σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που λένε -γιατί έτσι το έχουν καταλάβει- πως "ό,τι και αν ψηφίσω... να ψηφίσω το α, το β το γ διότι θεωρώ ότι ανήκει στην κεντροαριστερά...", αν αυτός ο πολίτης ταυτοχρόνως δεν θέλει αστάθεια, αλλά σταθερότητα και συνέχιση της πολιτικής πορείας -φυσικά με διορθώσεις και παρεμβάσεις κοινωνικής συνοχής-, αυτή τη σταθερότητα δεν εξασφαλίζεται, αν δεν στηρίξει την Ελιά... Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να εκβιαστεί ο λαός. Υποστηρίζουμε όμως ότι κάθε ψήφος έχει ένα αναγκαίο συνεπακόλουθο και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα έχει αναγκαία συνεπακόλουθα που προκύπτουν από την στάση των πολιτών».

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών: "Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές":

«Και το 2013 πάλι τα ίδια λέγαμε. Αυτό θέλω να θυμίσω. Τον Ιούνιο δεν ήταν η κρίση με το μαύρο στην ΕΡΤ; Επαναλαμβάνω ότι κάνουμε ξανά την ίδια συζήτηση μετά από έναν χρόνο. Εγώ παραμένω με το ίδιο επιχείρημα, διότι ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές. Και επειδή και οι πολίτες το λένε αυτό, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, πιστεύω ότι είναι μια αθέλητη αντίφαση να λες "δεν θέλω εκλογές" και να ψηφίζεις κόμματα που να σου λένε ότι θέλουν η χώρα να πάει σε εκλογές ή κόμματα που δεν μπορούν να αποτρέψουν εκλογές, γιατί δεν έχουν δύναμη στη Βουλή και δεν υπάρχουν. Αυτό οδηγεί στη δική μας θέση, αυτή των τριάντα βουλευτών, ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι εμείς είμαστε βαθιά δημοκράτες...».

* Για την πρόταση για συνένωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ με την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών:

«Σκέφτομαι να το προτείνω, αλλά είναι θέμα της 26ης Μαΐου και θέλω να σεβαστώ την 25η Μαΐου. Πολλά πράγματα θα γίνουν με ήρεμο και ομαλό τρόπο και με μια δυνατότητα χρονική μέχρι τα τέλη του 2014, αρχές του 2015 οπότε έχουμε εκλογές στην βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι ένα άλλο χρονικό ορόσημο. Τώρα το πρώτο ορόσημο είναι η 25η Μαΐου. Αν ο λαός μας στηρίξει, όχι για να λάβουμε νέα μέτρα -γιατί δεν πρόκειται να μπουν, δεν θα τα ψηφίσουμε-, όχι για να εφαρμοστούν ξανά οι πολιτικές του 2010 και του 2011 -η ζωή δεν επαναλαμβάνεται, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου-, όχι για να επιβαρύνουμε τον κόσμο -δεν ζητάμε ψήφο νομιμοποίησης σε επιβαρύνσεις, αλλά ζητάμε συνέχεια για την πορεία εξόδου από την κρίση-, σκέφτομαι να προτείνω αυτό, αλλά χωρίς χρονική πίεση και χωρίς βιαστικές κινήσεις που δεν έχουν πίσω τους ένα υπόβαθρο ότι θα γίνουν δεκτές αν τις προτείνεις. Δεν θα πιέζουν δηλαδή τα πράγματα, αλλά θα λειτουργούν μ' έναν εναρμονισμένο τρόπο με τους άλλους. Θα το συζητήσω και αν δω θετικό κλίμα, θα το προτείνω».

Δημοσιογράφος: Έχετε συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με τον κ. Βενιζέλο; Εφόσον είχατε συνδιαμορφώσει και την κεντρική στρατηγική για το δίλημμα που διατυπώσατε;

Α. Λοβέρδος: «Ναι το έχω συζητήσει και έχουμε πει ότι αυτά είναι θέματα όχι της παρούσης, αλλά της 26ης Μαΐου και μετά».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δώσαμε όμως στην συνένωση των δυνάμεων μας μιαν ευκαιρία να μας πλησιάσουν πολίτες που διστάζουν να αποδεχθούν κάποιον από εμάς. Που πιστεύουν στη σταθερότητα της χώρας και στην ανάγκη της κεντροαριστεράς, στην δημιουργία ευρύτερων συσπειρώσεων ανάμεσα σε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Νέα Δημοκρατία, στον ρόλο που διαδραματίζει η κεντροαριστερά στην Ευρώπη. Σε αυτούς τους ανθρώπους που τα πιστεύουν όλα αυτά, αλλά δεν θέλουν να ταυτιστούν μ' εμένα, με τον κ. Βενιζέλο ή με κάποιον άλλον από τα στελέχη του χώρου μας, δίνουμε τώρα μια ευκαιρία και να είναι μαζί μας και παράλληλα να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Αυτό είναι η Ελιά. Και πιστεύουμε ότι αν ο λαός μας στηρίξει -δεν μιλώ για μεγάλα πράγματα και έχω επίγνωση των δυσκολιών-, αν ο λαός στο υπαρξιακό ερώτημα το οποίο τίθεται εκ των πραγμάτων για μας απαντήσει θετικά "ναι αυτοί να προχωρήσουν, να υπάρξουν", τότε πιστεύω ότι από τον Μάιο και μετά, από τον Ιούνιο και μετά ουσιαστικά, η Ελιά θα γίνει πολιτική στέγη και για πολλούς άλλους. Να ξέρετε ότι θα απευθυνθούμε στην Δημοκρατική Αριστερά αμέσως. Γνωρίζετε τον σεβασμό μου για τον κ. Κουβέλη και την εκτίμηση μου στο πρόσωπο του και για πολλά στελέχη του και θα απευθυνθούμε και σε άλλες προσωπικότητες του χώρου που είναι ακόμα απ' έξω, αλλά ορισμένες από αυτές είναι και στη Βουλή. Αυτό σημαίνει πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις. Σας είπα την Δημοκρατική Αριστερά και για πρόσωπα αν με ρωτούσατε, θα σας έλεγα».

Δημοσιογράφος: Σας ρωτάω...

Α. Λοβέρδος: «Για παράδειγμα, τον Μίμη Ανδρουλάκη...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα