Δήμαρχοι και ΠΟΕ – ΟΤΑ βάλλουν κατά Μητσοτάκη

Η ενέργεια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη να αποστείλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τις περιπτώσεις 5 Δημοτικών Αρχών που αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων, προκάλεσε την αντίδραση των εν λόγω δημάρχων, αλλά και της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης με δήλωσή του τονίζει τα εξής:

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η

διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες στο Δήμο μας και σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι αυτοτελής και εντελώς άσχετη με τις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. Ήδη από τους ελέγχους που έχουμε πραγματοποιήσει, στο Δήμο μας έχουν βρεθεί τρεις περιπτώσεις εργαζομένων με πλαστά δικαιολογητικά, για τους οποίους έχουμε κάνει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες και έχουν απολυθεί. Όμως ο κ. Υπουργός επιχειρεί να σπείρει τη σύγχυση στην κοινή γνώμη, συνδέοντας αυθαίρετα τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών που είναι υποχρεωτικός και αυτονόητος με τη διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων για τις οποίες οι εργαζόμενοι δε φέρουν καμία ευθύνη».

«Η διαδικασία του ελέγχου για τα πλαστά πιστοποιητικά των δημοτικών υπαλλήλων εξελίσσεται κανονικά στο δήμο Χαλανδρίου», τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο Mega. Ο κ. Ρούσσος σημείωσε πως «ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανείς», ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα πλαστά πτυχία είπε χαρακτηριστικά, «να σας βρουν και να σας κρεμάσουν στην πλατεία Συντάγματος αν έχετε πλαστά πιστοποιητικά». Τέλος, κατήγγειλε πως «η κυβέρνηση μέσω της προκρούστιας κλίνης της αξιολόγησης αναζητά από την δεξαμενή των δήμων τις 6.500 απολύσεις που έχει υποσχεθεί στην τρόικα».

Ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης μεταξύ των άλλων τονίζει:

«Η πρώτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, ήταν να δοθεί εντολή προς τις Γενικές Διευθύνσεις του Δήμου, να σταματήσει κάθε ενέργεια αποστολής στοιχείων. Στόχος αυτής της απόφασης ήταν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Τις απολύσεις. Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας είναι σε πλήρη αντίθεση με τον αντιδραστικό νόμο 4250/2014 γιατί βάζει τις Υπηρεσίες και τους Οργανισμούς του Δήμου να λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, όπου θα έχουν πρόσβαση λίγοι και ανάλογα με τον όβολό τους. Γι’ αυτό παλεύουμε να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος 4250/2014 όπως αποφάσισε και το Δημοτικό μας Συμβούλιο».

Ο δήμος Λαρισαίων σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «οι πρωτεργάτες της επίθεσης κατά δημάρχων και αιρετών παραπλανούν και ψεύδονται. Επίτηδες αποκρύπτουν ότι η διαδικασία ελέγχου των πλαστών πτυχίων είναι διαδικασία χωριστή και ανεξάρτητη από τον επανέλεγχο των συμβάσεων». «Στο Δήμο Λαρισαίων, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι έχουν διεξαχθεί και συνεχίζονται ενώ σε περιπτώσεις παρατυπιών θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αποσιωπούν επίσης οι εμπνευστές αυτής της χυδαίας και συκοφαντικής επίθεσης, ότι η μετατροπή συμβάσεων έγινε με συμμετοχή συλλογικών οργάνων και ανεξάρτητων αρχών (Δημοτικά Συμβούλια, Υπηρεσιακά Συμβούλια και ΑΣΕΠ). Με τις ενέργειές της η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ουσιαστικά ακυρώνει το ΠΔ 164/2004 το οποίο έχει κριθεί θετικά από το ΣτΕ, Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο και δίνει στο ΑΣΕΠ το κεντρικό ρόλο του ελέγχου. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα έγινε κατ” εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας και κρίθηκε αμετάκλητα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ποιος λοιπόν τηρεί τη νομιμότητα;», αναφέρει, εκτός των άλλων, η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής της Λάρισας.

Για «καταφυγή σε επικοινωνιακά τεχνάσματα προκειμένου να διαχειριστεί την απόρριψη της πολιτικής των απολύσεων στο Δημόσιο μέσω της συγκριτικής αξιολόγησης και του προσχηματικού επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια», εγκαλεί η ΠΟΕ –ΟΤΑ τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ –ΟΤΑ, «ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι πέντε από τους δέκα δήμους που δεν επιτρέπουν τον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια έχουν υπαναχωρήσει. Κάτι απολύτως ψευδές, αφού μόνο σε δύο Δήμους (Ρεθύμνου και Ασπροπύργου) έχει επιτραπεί στους Ελεγκτές-Επιθεωρητές η πρόσβαση στους φακέλους των υπαλλήλων. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά στο γεγονός ότι, από τους 325 Δήμους οι 320 έχουν απορρίψει τη «συγκριτική αξιολόγηση» που προωθεί προκειμένου να δημιουργήσει «δεξαμενές» εργαζομένων προς απόλυση».

«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, βρίσκονται σε απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα και εργασίες, που σχετίζονται με την διαδικασία της «συγκριτικής αξιολόγησης» και του προσχηματικού επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια. Δεν πρόκειται να συναινέσουν σε ένα έγκλημα που στόχο έχει τους ίδιους».

Keywords
Τυχαία Θέματα